Izbori regularni
0

Srbijansko državno odvjetništvo: Nije bilo izborne krađe

FENA
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Tomislav Nikolić, lider SNS-a
Srbijansko državno odvjetništvo u ponedjeljak je, u povodu tvrdnji opozicijske Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića o krađi glasova na općim izborima u Srbiji 6. maja, objavilo kako je utvrđeno da nije bilo izborne krađe, te da je vreća s biračkim listićima, koju je prije nekoliko dana Nikolić pokazao novinarima, ukradena nakon što je završeno brojanje glasova.

Birački su listići, kako je izjavio glasnogovrnik državnog odvjetništva Tomo Zorić, ukradeni nakon što su svi članovi biračkog odbora, uključujući i one koji pripadaju SNS-u, bez primjedbi potpisali zapisnik pošto su glasovi izbrojani.

Predsjedništvo SNS-a u subotu je poručilo da ta stranka ne priznaje rezultate izbora koje je objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo. Nakon toga je Nikolić, objavljujući odluku predsjedništva stranke, najavio proteste širom Srbije.

Nekoliko dana ranije, čelnici SNS-a u središtu su Beograda pred novinare istresli vreću punu glasačkih listića, ustvrdivši da je riječ o izbornoj krađi.

Po riječima Zorića, SNS je policiji predao 2.109 biračkih listića čija je autentičnost potvrđena vještačenjem, a policija radi na otkrivanju onih koji su ukrali ili omogućili krađu listića.

Zorić je dodao kako je utvrđeno da je riječ o vreći sa jednog odglasačkih mjesta u Pančevu, te da je to jedna od ukupno oko 20 vreća sa glasačkim listićima koje još nisu dopremljene u državno izbornopovjerenstvo, gdje ih je trebalo biti ukupno 16.782.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako je u toku istraga u povodu tvrdnji SNS-a o izbornoj krađi, te da je do sada u okviru te istrage saslušano više desetina ljudi.

Reagirajući na rezultate objavljene iz državnog odvjetništva, Nikolićev SNS je priopćio kako zaključuje je državno odvjetništvo"samo produžena ruka Demokratske stranke, te da se ne služi ni jednom jedinom činjenicom".

SNS je, prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, od ukupno 250 dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijedekoalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa 67 mandata i koalicija koju predvodi Socijalistička partije Srbije (SPS) Ivice Dačića s 44 mandata. Te dvije koalicije će najvjerovatnije zajedno formirati novu vladu, dok će SNS ostati u opoziciji.

Boris Tadić i Tomislav Nikolić kandidati su u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, koji će biti održani u nedjelju, a članovi i pristaše Nikolićevog SNS-a u nedjelju su u kolonama automobila u Beogradu i drugim srbijanskim gradovima održali protestne vožnje zbog, kako tvrde, izborne krađe.

Regularnost izbora je, uz državno izborno povjerenstvo, potvrdila i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), kao i nevladine udruge koje su promatrale izbore.