BiH
2

Brojni mladunci ovog ljeta u Pionirskoj dolini

Klix.ba
Iako su troipogodišnji lav, klokani, alpake, mare i guanako, od ovog proljeća stanovnici RZC Pionirska dolina, vrlo interesantni i prava atrakcija našeg jedinog zoo vrta, ipak titulu najatraktivnijih i najinteresantnijih ovih dana su im preuzeli brojni tek rođeni mladunci.

Ukoliko ovih dana prošetate Pionirskom dolinom, odmah poslije prostora na kojem se nalaze rekviziti za igru i zabavu, u svojoj nastambi najprije će vas dočekati razdragano stado lama koje je ovog ljeta bogatije za dva mladunca. Najveselije je mlado rođeno tek prije četiri dana, čijoj razdraganosti osim veselog skakutanja svakako doprinosi i interesantna kombinacija crno-bijelih šara na krznu. Različito po veličini, odnosno veće, a gotovo identičnih šara kao prvo, je i drugo mladunče staro mjesec, koje kao pravi poznavalac prostora se trudi da mlađem "rođaku" pokaže novo životno okruženje.

Odmah u produžetku, na jezercetu, u hladu krošnji stabala dočekat će vas par prekrasnih labudova- novopečenih roditelja koji s toliko pažnje i ljubavi brinu i čuvaju svoja tri potomka. Uče ih kako pronaći hranu u vodi, kako očistiti svoje perje, ukazati im na opasnost od drugih ptica i sačuvati ih od grabljivica.

Međutim mladi jarići smješteni u zadnjem dijelu zoo vrta, ipak su najneustrašiviji, jer kao da već godinama žive s velikim mužjacima škotskih goveda. Crni, bijeli, smeđi- djeluju kao plišane loptice naspram ogromnih bikova teških gotovo tonu i velikih rogova. Jarići veselu igru sa svojom družinom, nerijetko prekidaju odmorom na leđima usnulih bikova u hladu svoje nastambe.

Zoo vrtu u RZC Pionirska dolina trenutno raspolaže sa 42 životinjske vrste i sve životinje uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu od strane veterinara i tehničara izuzetno dobro podnose ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre. Sve životinje drže se slobodnim u svojim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta za njih ne bi bila dobra. Zadatak uposlenih u ovom rekreativno- zabavnom centru jeste omogućiti im dovoljne količine pitke vode, što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja.

Jelovnici se sastavljaju u skladu sa ljetnim godišnjim dobom što podrazumijeva laganiju i svježiju ishranu podjeljenu u više manjih obroka.

Inače cilj preduzeća Park i RZC Pionirske doline, kao njegovog sastavnog dijela, jeste stalno i kontinuirano obogaćivanje i podizanje na viši nivo ponude Pionirske doline, što građani Sarajeva, ali i BiH jedino zaslužuju, ali i prepoznaju i cijene što pokazuju brojnim posjetama i nastojanjima da svoje slobodno vrijeme provedu u ovom ugodnom i hortikulturno uređenom ambijentu, izolovanom od uobičajene gradske vreve.