{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojne delegacije stigle u Potočare, među njima i Žene u crnom iz Srbije

11.7.2014. u 11:40
11.7.2014. u 12:01
182
Brojne delegacije stigle u Potočare, među njima i Žene u crnom iz Srbije
182
Brojne delegacije stigle u Potočare, među njima i Žene u crnom iz Srbije
Žene u crnom
Do ovog momenta u Potočare su stigle brojne delegacije. Odmah po dolasku u Memorijalni centar, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i delegacija Rijaseta, uputili su se prema mjestu gdje se sada nalaze tabuti kako bi razgovarali sa porodicama žrtava. Tu su proučili Fatihu.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba


Prije nekoliko trenutaka u Potočare su stigle i Žene u crnom iz Srbije. Na konstataciju da su ove godine imale dosta problema prilikom obilježavanja genocida u Srebrenici, u Beogradu, kao i prilikom samog dolaska u Potočare, predsjednica ovog udruženja Staša Zajević je kazala da to nije nešto što se dešava samo ove godine, već da se njihovo obilježavanje genocida u Srebrenici oduvijek osporavalo u Srbiji.

“Svih 19 godina mi smo suočene s preprekama i velikim problemima, ali ove godine je važno što sa nama dolaze aktivisti udruženja u Sarajeva. Također, s nama su aktivistkinje udruženja iz cijele Srbije kao i mirovni aktivisti. Sve to pokazuje da mi iz organizacija civilnih društva zajedno sa udruženjima žrtava nemamo problema sa prelaženjem granica i sa izgradnjom pravednog mira. Za razliku od političkih elita koje svoju elitu grade na nacionalističkim podjelama, militarističkim barijerama, u čemu prednjači država iz koje dolazimo, a to je Srbija. Mi znamo da se nove vlasti u Srbiji ne samo da nisu promijenile, već čine kontinuitet sa vlastima iz '90-ih godina koje su aktivno učestvovale, planirale i izvršavale genocid”, rekla je Staša.

U Potočare su između ostalih stigli i visoki predstavnik Valentin Inzko, delegacije ambasada Saudisjke Arabije, SAD-a, Velike Britanije, kao i neke druge. Također, u Potočarima su delegacija Parlamenta BiH predvođena Denisom Bećirevićem, zatim tu je i predsjednik FBiH Živko Budimir, kao i potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

"Postoji velika razlika između ideala pravde i ideala mira. Mi smo mir dobili, ali Srebrenica i BiH nemaju pravde već 19 godina. Velika odgovornost za to leži na međunarodnoj zajednici i UN-u i stoga jedino što je moguće učiniti uoči obilježavanja 20. godišnjice je to da se Srebrenica proglasi distriktom BiH", kazao je Denis Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: