Ukupno 60
11

Broj oboljelih od morbila raste u RS-u, većina ih nije vakcinisana

Piše: M. N.
Broj oboljelih od morbila povećava se iz mjeseca u mjesec. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u maju je prijavljeno 60 oboljelih od morbila, od čega ih je najviše u Banjoj Luci.

Od ukupnog broja hospitalizovano je 38 osoba. Najviše je oboljelih u uzrastu od jedne do četiri godine, između 20 i 29 godina, te 30 i 39 godina. Iz Instituta ističu kako 53 od 60 oboljelih nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano.

Podsjetimo, početkom maja u Banjoj Luci je proglašena epidemija morbila nakon što je u Dječijem domu "Rada Vranješević" od ove bolesti oboljelo devet osoba.

Prošli mjesec je u RS-u registrovano 23 oboljelih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u aprilu je prijavljeno troje oboljelih od morbila, a od početka ove godine do kraja aprila ukupno 12. U maju ove godine registrovan je prvi slučaj oboljelog od morbila u HNK, a obilio je dječak iz Čitluka.

"Nаdlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе, u sаrаdnji s Institutоm zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, prоvоdе mјеrе zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе širеnjа еpidеmiје. Јеdnа оd nајvаžniјih mјеrа је prоvјеrа vаkcinаlnih kаrtоnа i vаkcinаciја dјеcе i оmlаdinе prеmа оbаvеznоm kаlеndаru, а pоtоm vаkcinаciја nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih MRP vаkcinоm kоја štiti оd mоrbilа, rubеоlе i pаrоtitisа", saopćili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.