Zajednička sjednica
18

Brnabić nakon sastanaka sa Cvijanović: Što je jača Srbija to je jača i Republika Srpska

Piše: Er. M.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednice Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske Ana Brnabić i Željka Cvijanović obratile su se javnosti nakon devete zajedničke sjednice organa izvršne vlasti Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Cvijanović je kazala da su doneseni mnogi važni zaključci, tačnije njih 16, a koji su u interesu Srbije i RS-a. Osvrnula se na namjensku industriju koja je duži niz godina bila u stagnaciji, ističući da je danas donesen zaključak da Srbija i RS nastave jačati saradnju.

Kako kaže, zajednički komitet za energetiku Srbije i RS-a radio je na zajedničkim projektima koji se odnose na energetiku. Zaključeno je da se ide u izgradnju dvije hidrocentrale i da će konkretne aktivnosti početi već u septembru ove godine. Dodala je da su u pitanju projekti HE "Foča" i HE "Pauci".

"To je prvi put da će naša i njihova elektroprivreda raditi zajedničkim snagama na jednom tako važnom projektu. Ovi projekti vrijede 200 miliona eura, a riječ je o snazi od 90 megavata. Također, imamo konkretnu saradnju u oblasti namjenske industrije, što je veoma značajno", rekla je Cvijanović.

Što se tiče mosta Bratoljub koji još uvijek nema prijelaz, Cvijanović je kazala da je sve u građevinskom smislu rješeno što se tiče Srbije i RS-a, ali da nema odgovora sa nivoa BiH.

"Ja se bojim da ovo neko namjerno opstruiše. Uložen je novac i ovo je veoma važno za građane Srbije i RS-a. Ne mogu dati odgovor na pitanje gdje je zapelo jer i mene upućuju jedni na druge", kazala je Cvijanović.

Medijima se obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je kazala da im je drago što imaju intenzivnu saradnju s Vladom RS-a i da joj se čini kako se intenzitet saradnje vlada poboljšava.

"Vidi se jedna značajna aktivnost između Srbije i RS-a. Nikada veće ekonomske, političke, trgovinske i sportske saradnje nije bilo između Srbije i RS-a. Srbija je do sada investirala 21 milion i 500 hiljada za projekte u RS-u", kazala je Brnabić.

Foto: RTRS (Foto: Klix.ba)
Foto: RTRS (Foto: Klix.ba)

Ona je rekla da je za nju najveći iskorak napravljen u oblasti energetike, turizma i javne uprave, ali u smislu saradnje sigurnosnih organa bh. entiteta i Srbije.

Brnabić se zahvalila predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku na odličnim rezultatima poput porasta zaposlenosti i fiskalne konsolidacije. Ona je istakla da je Republika Srpska jača kad je jaka i Srbija.

"Radimo na još više projekata. Čestitam premijerki Željki Cvijanović i predsjedniku Miloradu Dodiku na napretku Republike Srpske, na budžetskoj stabilnosti i finansijskoj stabilnosti", rekla je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije kazala je da joj je žao zbog dešavanja vezanih za most Bratoljub, ističući da je taj most veoma važan za sve državljane BiH, a ne samo državljane RS.

"Ja sam o tome razgovarala i s premijerom BiH Denisom Zvizdićem. Taj most je važan za život svih građana, a vlade na svim nivoima moraju raditi u interesu građana. Ja još jednom molim da se uozbiljimo u vezi s ovim", rekla je Brnabić.

Na sjednici je razmatrana saradnja vlada u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede.

Memorandum o saradnji vlada RS i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su memorandume o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.