{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski vojnik u Potočarima: Oni sada leže ovdje, a danas su trebali biti 30-godišnjaci

Klix.ba
26.5.2015. u 08:57
103
Britanski vojnik u Potočarima: Oni sada leže ovdje, a danas su trebali biti 30-godišnjaci
103
Britanski vojnik u Potočarima: Oni sada leže ovdje, a danas su trebali biti 30-godišnjaci
Grupa Britanaca među kojima su bili i vojnici armije Ujedinjenog Kraljevstva posjetili su Memorijalni centar u Potočarima.
Jedan od vojnika, kapetan Naveed Muhammed, odao je poštovanje ubijenim dječacima i muškarcima Srebrenice. Bilo je to, kako sam kaže, emotivno iskustvo za vojnika koji je prije 19 godina boravio u Bosni i Hercegovini kao član mirovne misije.

Tek nakon posjete Srebrenici, priznao je Muhammed, spoznao je stvarne razmjere genocida koji je tu počinjen u julu 1995. godine, piše BBC.

"Oni sada leže ovdje, a danas su trebali biti 30-godišnjaci, na vrhuncu svojih života. Ovo je zaista potresno i emotivno iskustvo za mene. Time što sam i sam musliman, činjenica da ovdje vječno leže ubijeni muslimani BiH samo produbljuje moju ljutnju i suosjećanje", rekao je Muhammed.

U grupi Britanaca bila je i majka dvoje djece i društvena aktivistica Ilknur Kahraman koja je '90-ih godina prošlog vijeka kao djevojčica pratila dešavanja u BiH putem televizije. Potaknuta stradanjima, ona je tada organizovala humanitarnu akciju za pomoć muslimanima u BiH, piše BBC.

Ipak, ništa je nije pripremilo za tragične priče koje su joj ispričale majke, supruge i sestre srebreničkog kraja koje je upoznala u Potočarima.

"Osjećala sam se kao da mi se grudi stišću, kao da je kisik iz mojih pluća pobjegao, kao da sam oboljela. Mislim da nikada neću moći do kraja podijeliti osjećaj koji su pretrpjele ove žene", rekla je Kahraman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: