{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski ministar o slanju dodatnih trupa u BiH: Predani smo rješavanju izazova naših partnera

12.6.2018. u 22:15
12
118
Britanski ministar o slanju dodatnih trupa u BiH: Predani smo rješavanju izazova naših partnera
12
Britanski ministar o slanju dodatnih trupa u BiH: Predani smo rješavanju izazova naših partnera
Foto: EPA-EFE
Ministar odbrane Velike Britanije Gavin Williamson izjavio je kako će Velika Britanija razmjestiti 40 dodatnih osoba u BiH koje će se priključiti specijalističkom nadzornom i obavještajnom timu EUFOR-a u narednih šest mjeseci.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Williamson je potvrdio da će Velika Britanija razmjestiti 40 dodatnih osoba u okviru vojne operacije ALTHEA, odnosno operacije koju snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH.

Dodatne trupe bit će priključene specijalističkom nadzornom i obavještajnom timu EUFOR-a u narednih šest mjeseci, prenose britanski mediji.

"Dok se odnos Velike Britanije i Evropske unije (EU) mijenja, naša bezuvjetna predanost evropskoj sigurnosti ostaje nepromijenjena", rekao je Williamson.

Britanski ministar rekao je da se njihovim daljnjim angažmanom u NATO-ovom zračnom prostoru ili raspoređivanjem dodatnih jedinica u BiH šalje jasna poruka.

"Mi smo predani rješavanju novih izazova i konvencionalnih prijetnji uz naše dugogodišnje saveznike i partnere", kazao je Williamson.

Misija EUFOR-a u BiH danas se oglasila saopćenjem za javnost u kojem je navela kako u skladu sa svojim mandatom prema poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, EUFOR blisko sarađuje s vlastima BiH i organima za sprovođenje zakona u cilju održavanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, stvarajući bolju atmosferu mira i stabilnosti.

"Kao i uvijek do sada, struktura i kapaciteti EUFOR-a se mijenjaju kako bi se na najbolji mogući način pružala podrška vlastima BiH, a snage se uvijek prilagođavaju kako bi bile u stanju izvršavati svoj mandat. Mogu potvrditi da se u skladu s direktivom Odbora EU za politiku i sigurnost (PSC), zasnovanoj na procjeni Operativnog komandanta Operacije ALTHEA, i bez povećanja ukupnog broja vojnika, za EUFOR osiguravaju dodatni kapaciteti u skladu s ishodom strateškog pregleda za 2017. godinu", naveo je komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Martin Dorfer.

Kako kaže, na redovnoj šestomjesečnoj Konferenciji o angažiranju snaga prošle sedmice Ujedinjeno Kraljevstvo je, zajedno s drugim zemljama učesnicama misije, osiguralo vojnike za popunu upražnjenih i novih pozicija u EUFOR-u.

"To je uobičajen i redovan postupak. Ujedinjeno Kraljevstvo se složilo rasporediti jednu manju izviđačku jedinicu koja će u potpunosti biti u lancu komande EUFOR-a kako bi komandantu pružala podršku za izvršenje misije osiguranja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini", saopćio je Dorfer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: