Nestranačke osobe
42

Britanska ambasada finansira šest savjetnika u kabinetima Zvizdića, Novalića i Cvijanović

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada Velike Britanije u BiH finansira šest savjetnika u kabinetima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjednika Vlade Federacije BiH i predsjednice Vlade Republike Srpske.

Iz Britanske ambasade u Sarajevu kazali su nam da oni trenutno finansiraju savjetodavnu podršku Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske.

"Ukupno Britanska ambasada finansira šest savjetnika u kabinetima predsjedavajućih/premijera/predsjednika pomenutih vlada. Oni pružaju stručne savjete po pitanju implementacije institucionalnih reformi i mjera koje su navedene u Reformskoj agendi", rekli su iz Ambasade Velike Britanije.

Britanska ambasada u Sarajevu je odlučila da finansira ovu savjetodavnu podršku na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i entitetskih predsjednika Vlada Fadila Novalića i Željke Cvijanović, kako bi pomogli da se pojačaju savjetodavni kapaciteti i stručnost u vladama.

"Svi savjetnici su odabrani putem konkurentnog procesa, uz koordinaciju s kabinetima predsjedavajućih/premijera/predsjednika pomenutih vlada i nezavisne agencije za ljudske resurse. Svi savjetnici su uposleni na osnovu konsultantskih ugovora koji definišu njihovu ulogu kao nezavisnih stručnjaka usmjerenih na pružanje podrške u poljima određenih aktivnosti koje su definisane u Reformskoj agendi, za koju su se sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH obavezale da će podržavati", rekli su nam iz Britanske ambasade.

Kako kažu, ovakav ugovor savjetnike sprečava da se uključe u bilo kakve političke ili lobističke aktivnosti. Sve plate savjetnika su određene na osnovu državnih zakona.