Mjesto Podgora
371

Breza ima najmanju potkupolnu džamiju u BiH, za bajram-namaz prima 14 vjernika

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U selu Podgora kod Breze nalazi se najmanja potkupolna džamija u Bosni i Hercegovini koja je u svoju unutrašnjost na Bajram-namazu primila tek nešto više od deset vjernika. Proglašena je nacionalnim spomenikom, a džamija je prema nekim saznanjima izgrađena prije blizu 450 godina.

Podgora je nekada bila općina, a džamija za koju se smatra da su je izgradili neimari u sastavu osmanske vojske smještena je na uzvišenju s kojeg se vidi Breza, Ilijaš, a vidljiva je i iz Visokog. Zbog svog položaja i vremena gradnje iako mala do prije Drugog svjetskog rata bila je centralna džamija u Brezi.

Mutevelija Zijah Silajdžić u razgovoru za Klix.ba govori kako je ova džamija bila jedina pokrivena olovom prije Prvog svjetskog rata. Njeni zidovi su debljine jedan metar, a u unutrašnjost može primiti oko tek oko 40 vjernika. Zbog svih specifičnosti Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je ovu džamiju nacionalnim spomenikom BiH.

"Džamija ima osam potkupola, a u nju može stati tek 40 vjernika u normalnim uvjetima. Dok je ovakva situacija unutar džamije bude nešto više od deset vjernika jer se ljudi pridržavaju distance. Raduje nas ipak da i prije ramazana i tokom Ramazana vjernici ovdje žive islam, dolaze u džamiju i dobri su ljudi”, kazao je Silajdžić.

Dodaje kako brojne aktivnosti u ovom džematu ne odaju dojam da je ovo najmanja džamija u Bosni i Hercegovini. Ukoliko je potreba za većim brojem vjernika, obredi se obavljanju i vani u haremu džamije. Silajdžića posebno raduje što su u džemat i aktivnosti, posebno bajramske, najviše uključena omladina.

“Sjećam se kada je hodža znao i mujeziniti i klanjati, sada moramo birati od četiri-pet mladih koga ćemo izabrati da mujezini i svi smo sretni zbog toga”, dodaje Silajdžić uz napomenu da bez njihovih hanuma brojni sadržaji bi bili oskudni s obzirom da se bosanska kuhinja često nađe i na mevludima i drugim bitnim događajima ovog džemata.

Džamiju je u ono vrijeme napravljena za askere. Nedaleko od nje nalazi se i mezarje s nišanima Osmanlija, a njen izgled iz godine u godinu od 2006. godine je sve ljepši i autentičniji. I ovaj Bajram je dočekala s uređenijim haremom, a cilj je da se džamiji vrati početni izgled.

"Svi privrednici i naši prijatelji koriste priliku da nam pomognu. Mi smo četiri dana prije Bajrama provodili aktivnosti na pripremama za klanjanje Bajram-namaza. Vjernici su disciplinovani. Mještani, omladina i žene su uvijek voljni pomoći da naša džamija bude što ljepša, da se pridržavamo mjera. Ništa ja ne bih mogao napraviti da mi nije džemata i džematskog odbora”, izjavio je Silajdžić.

Na kraju je dodao kako je plan već naredne godine još ljepše urediti harem džamije gradnjom šadrvana i fontane za uzimanje abdesta, kao i platoa ispred džamije s obzirom da tokom mjeseca Ramazana organizuju iftare na otvorenom uz označavanje kraja posta iz topa kojeg im je ove godine donirao Grad Sarajevo na čelu s Abdulahom Skakom.