BiH
4

Brčko: SDP i SBB najavili mogućnost građanskog neposluha

FENA
Brčko
Brčko
Čelnici brčanskog SDP-a i SBB-a Esad Atić i Ismet Dedeić održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su kazali kako građani Brčkog koji su na posljednjim izborima glasovali za SDP i SBB svim demokratskim sredstvima , pa čak i građanskim neposluhom neće dozvoliti da dođe do formiranja najavljene vladajuće koalicije u kojoj neće biti zastupljeni kadrovi iz njihovih stranaka.

Predsjednik brčanskog SDP-a Esad Atić je, pozivajući se na građane Brčkog, kazao da koalicija od 17 zastupnika , u kojoj predstavnici Bošnjaka nisu većina u Skupštini , zabrinjava sve aktere političke scene. Dodao je da bi formiranje takve vlasti bilo na štetu sva tri konstitutivna naroda i da je taj projekt "neodrživ i politička avantura koja vodi distrikt Brčko u jednu neizvjesnost“.

Ismet Dedeić,predsjednik SBB-a distrikta Brčko je prenio zabrinutost birača za pokušajem formiranja "koalicije loših namjera“ i pozvao sve političke subjekte koji su postali parlamentarni da svi zajedno još jednom razmotre formiranje takve koalicije koja neće donijeti ništa dobro distriktu.

"Mi nudimo platformu na kojoj treba graditi vlast a ne matematičku koaliciju koja ne može da funkcionira. Sa 17 zastupnika vlast se ne može formirati. Poklon mjesta gradonačelnika ne postoji, i mislim da se gradonačelnik bira adekvatnom većinom glasova, jer bi to bio loš dar i poslala bi se loša poruka“ kazao je Dedeić. On je istaknuo da su spremni graditi sustav ravnopravnosti u distriktu, kroz statutarne norme i Zakone .

"Ako važe demokratski principi mi nikako ne možemo biti u opoziciji. Ali ako se to i dogodi, nikada nećemo pristati da budemo u opoziciji gdje gradonačelnik uz ovakve izborne rezultate nije Bošnjak, bez obzira iz koje je stranke“kazao je Dedeić.