BiH
1

Potvrđen dogovor da Hrvat bude gradonačelnik Brčko distrikta

FENA
Brčko
Brčko
Osamnaest zastupnika u Skupštini Brčko distrikta iz reda SDA, SBiH, SDS-a Koalicije SNSD-DNS, HDZ BiH i HSS-a, te predstavnik albanske nacionalne manjine Ćazim Dačaj, održali su sinoć sastanak na kojem su još jedanput potvrdili svoje zajedničko djelovanje oko ustroja buduće brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

"Dogovoreno je da Hrvati dobiju mjesto gradonačelnika Brčko distritka i tri Odjela u Vladi. SDA i SBiH će dobiti mjesto dogradonačelnika i dopredsjednika Skupštine Brčko distrikta i tri Odjela u brčanskoj Vladi. Predstavnici koalicije SNSD-DNS i SDS će dobiti mjesto predsjednika Skupštine Brčko distritka, glavnog koordinatora Vlade Distrikta i pet Odjela u Vladi“, kazao je u izjavi za Fenu aktualni dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Domić je istaknuo kako očekuje da u naredna 3-4 dana formiranoj skupštinskoj većini pristupe još najmanje dva zastupnika iz drugih stranaka te da će se tada konkretnije razgovarati i oko podjele vladinih odjela i imenima ljudi koji će voditi te odjele.