{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Brčko distriktu potpisan sporazum o formiranju novog koalicionog bloka

F
5.11.2012. u 17:24
0
1
U Brčko distriktu potpisan sporazum o formiranju novog koalicionog bloka
0
U Brčko distriktu potpisan sporazum o formiranju novog koalicionog bloka
Brčko
Sporazum o formiranju novog političkog koalicionog bloka potpisan je u petak u Brčko Distriktu, javili su mediji.
Potpisnici su: Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost, Kolicija SP-PUP-DP i Koalicija PDP-SNS, što prema sadašnjoj računici osigurava ukupno 13 poslaničkih mjesta u Skupštini.

Siniša Golić, predsjednik PDP-a Brčko, rekao je da su najvažniji elementi sporazuma da potpisnici budu jedinstveni dio parlamentarne većine ili da jedinstveno nastupaju kao opozicija u budućem sazivu Skupštine Brčko Distritka.

Dogovoreno je također da se primjenjuju ekonomski programi kako koalicije SDP - SBB tako i koalicija PDP-SNS i SP-PUP-DP.

"Ovaj sporazum je otvoren za sve i bit će upućen i ostalim parlamentarnim strankama i poslanicima na razmatranje i prihvatanje.

Naša želja je da se oformi stabilna parlamentarna većina koja će imati kapacitet da odmah po konstituiranju buduće vlasti Brčko Distritka pokrene proceduru izmjene zakonskih propisa koji će omogućiti precizniju zastupljenost svih naroda u Distriktu, kako na čelnim funkcijama tako i na svim radnim mjestima u Brčko Distriktu" istakao je Golić.

Esad Atić, predsjednik SDP-a Brčko Distrikta, istakao je danas da treba nastaviti razgovore sa svim političkim subjektima koji će participirati u vlasti Distrikta nakon lokalnih izbora te da treba napraviti stabilnu, funkcionalnu i odgovornu vlast u kojoj će biti predstavnici sva tri naroda.

" Potpuno je neprihvatljiva bilo kakva priča u kojoj bi se pravila neka vlast na štetu bilo kojeg naroda u smislu većinske zastupljenosti. Mi smo kao reakciju na ono što se dešavalo u proteklih nekoliko dana potpisali jedan takav sporazum s nekoliko političkih subjekta i pozivamo sve ostale da se pridruže razgovorima o formiranju vlasti", rekao je Atić.

Ismet Dedeić, predsjednik organizacije SBB-a u Brčko Distriktu, pozvao je "sve razumne ljude da prije svega formiraju realnu vlast u kojoj će biti zastupljeni svi narodi, vlast u kojoj niko neće biti majoriziran i vlast koja će biti sposobna da osigura nova radna mjesta i da se bori protiv korupcije te osigura stabilnost Brčko Distrkta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: