BiH
0

Brčko: Moguće raspisivanje lokalnih izbora 7. maja

SRNA
Brčko
Brčko
Predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Milenko Zečević očekuje da će ovogodišnji lokalni izbori biti raspisani 7. maja, a da će odmah uslijediti i prijava i registracija političkih stranaka za izbore, te organizovanje biračkih odbora.

"U ovoj izbornoj godini, osim usvajanja budžeta, najvažnija aktivnost trenutno je finansiranje rada političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Brčko distrikta. Sredstva koja će ove godine biti isplaćena strankama iznose 200.000 KM", naveo je Zečević.

On je najavio da će Izborna komisija u predstojećem periodu organizovati više predavanja za članove političkih stranaka i za osobe koje će biti članovi biračkih odbora, kako bi svako od njih mogao obaviti kvalitetno svoj dio posla.

Prema Zečevićevim riječima, pred lokalnom Izbornim komisijom je i provođenje kampanje o određivanju entitetske biračke opcije kod građana distrikta. 

"Cilj kampanje je da se što više građana informiše da prilikom vađenja ili zamjene lične karte treba da donesu i uvjerenje o državljanstvu, kako države BiH, tako i entiteta, čime će automatski biti na biračkom popisu, te da se građani moraju odlučiti koje će državljanstvo uzeti", napomenuo je Zečević.