{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz posjetio Institut za nestale osobe BiH

F
9.5.2012. u 12:31
0
0
Brammertz posjetio Institut za nestale osobe BiH
0
Brammertz posjetio Institut za nestale osobe BiH
Serge Brammertz
Glavni tužitelj Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz zajedno sa saradnicima posjetio je danas Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH).
Po riječima Brammertza, cilj današnje posjete je podrška radu Instituta za nestale osobe BiH, kao i definiranje problema s kojima se Institut suočava u svom radu,da bi se ti problemi mogli na najbolji mogući način riješiti.

Brammertz je iskazao spremnost da pruži pomoć procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Glavnog tužitelja ICTY-a i saradnike u Institutu dočekali su članovi Kolegija direktora INOBiH.

Predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić informirao je glavnog tužitelja o tome da je između ostalog ključni problem s kojim se Institut suočava nedostatak relevantnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama.

Član Kolegija direktora Instituta Amor Mašović je naglasio značaj partnerstva između Instituta i ICTY-a u smislu prosljeđivanja informacija do kojih ICTY dolazi prilikom procesuiranja ratnih zločina.

Direktor Mašović je naglasio da je u proteklom periodu zahvaljujući informacijama dostavljenim od ICTY-a samo na području Srebrenice u 12 masovnih grobnica pronađeno više od 4.000 nestalih osoba.

Član Kolegija direktora Milutin Mišić je na današnjem sastanku izrazio nadu da će današnja posjeta Brammertza donijeti konkretne rezultate u smislu snažnije podrške relevantnih međunarodnih institucija radu INOBiH, kao i podršku saradnji Instituta sa svim pravosudnim institucijama radi razmjene informacija kojima one raspolažu, a na osnovu saradnje s ICTY-om.

Brammertz je obećao da će zatražiti značajniju podršku od domaćih i međunarodnih institucija radu INOBiH da bi se pitanje nestalih osoba u Bosni i Hecegovini, kao problem od velikog značaja, mogao što prije riješiti, saopćeno je iz Instituta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: