Srbija
0

Brammertz u Beogradu: Morate otkriti jatake haških optuženika

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni haški tužilac Serge Brammertz je u utorak u Beogradu izjavio da je veoma važno otkriti ko je skrivao haške optuženike, navodeći da će samo u tom dijelu njegov izvještaj biti negativan.

"Veoma je važno da saznamo da li su ljudi koji su pomagali bjeguncima dolazili iz javnih službi ili su to bili članovi njihovih porodica", rekao je Brammertz na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka s predstavnicima srpskog tužilaštva za ratne zločine.

Brammertz je rekao da je to veoma važno i zato da bi se provjerilo jesu li njegovi sagovornici iz Srbije u prethodnom periodu bili iskreni kada su govorili o potrazi za haškim bjeguncima.

Haški tužilac je rekao i da je utvrđivanje činjenica o jatacima haških optuženika nešto preko čega se neće preći tek tako.

Brammertz je rekao da ne želi da stvori utisak da je saradnja Srbije s Haškim tribunalom loša, istakavši da je tužilaštvo veoma zadovoljno time što su svi optuženici uhapšeni, kao i konkretnom saradnjom sa institucijama na čijem su čelu Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić.

"Pozitivni aspekti te saradnje, međutim, neće me spriječiti da insistiram na tome da se istraži mreža jataka", rekao je Brammertz, koji je danas došao u dvodnevnu posjetu Beogradu.

Brammertz je rekao da je priča o jatacima jedan od glavnih razloga njegove današnje posjete Beogradu, kao i da je danas dobio neke nove informacije o tome, ali da se nada većem napretku u rasvjetljavanju tog pitanja, javio je B92.

Govoreći o suđenju haškom optuženiku Ratku Mladiću, Brammertz je izrazio nadu da će pauza nakon uvodnih riječi u narednih nekoliko sedmica biti okončana i da će početi iznošenje dokaza tužilaštva.

Brammertz je rekao da vjeruje da će pauza na suđenju Mladiću trajati između šest i osam sedmica, a ne šest mjeseci koliko je tražila odbrana.

Prema riječima tužioca, jedan broj dokumenata bitnih za suđenje Mladiću zaista nije objelodanjen zbog, kako je naveo, tehničke greške, ali je dodao da se radi o otprilike tri posto od oko 150.000 dokumenata.

Brammertz je rekao da će odgađanje suđenja Mladiću imati veoma malo utjecaja na ukupnu dužinu tog procesa.

Govoreći o regionalnoj saradnji u gonjenju osumnjičenih za ratne zločine, Brammertz je rekao da to i dalje ostaje veliki izazov utoliko prije što će Haški tribunal za nekoliko godina završiti svoj rad, nakon čega će predmete preuzeti nacionalna tužilaštva.

Brammertz je danas razgovarao s predstavnicima Bezbjednosno-informativne agencije i Tužilaštva za ratne zločine, a sutra će razgovarati s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom.