BiH
0

Brammertz na sastanku sa Inzkom

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u prostorijama OHR-a u Sarajevu sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sergeom Brammertzom.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izvijestio je glavnog tužioca o političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini od njihovog proteklog sastanka održanog u aprilu ove godine.

Inzko je sa žaljenjem izjavio da je ostvaren mali napredak u pogledu neriješenih pitanja koja se odnose na ratne zločine, kao što je provedba Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, te je rekao da će OHR pomno pratiti ovaj proces.

Inzko je dodao da je regionalna saradnja na krivičnom gonjenju slučajeva ratnih zločina i dalje od ključnog značaja te je naveo da je traganje za istinom i pravdom jedini način da se ostvare trajni mir i pomirenje.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU iskazao je punu podršku javnom pozivu koji je uputio glavni tužilac da se pojačaju napori usmjereni na hapšenje Ratka Mladića i njegovo prebacivanje u nadležnost Haškog tribunala.

Inzko je rekao da će OHR nastaviti blisko sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju kako bi osigurao potpunu saradnju bosanskohercegovačkih vlasti sa Tribunalom.