{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prioritet Tribunala hapšenje bjegunaca Mladića i Hadžića"

S
18.10.2010. u 17:22
0
16
"Prioritet Tribunala hapšenje bjegunaca Mladića i Hadžića"
0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primili su glavnog tužioca Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine UN-a Sergea Brammertza.
Razlog posjete glavnog tužioca Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine UN-a je priprema redovnog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Tribunala sa zemljama regije.

Glavni tužilac Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine informisao je članove Predsjedništva BiH o saradnji Tribunala sa pravosudnim institucijama BiH, nastavku saradnje sa oficirima za vezu, te toku suđenja Karadžiću. Istakao je da je prioritet Tribunala hapšenje preostalih bjegunaca Mladića i Hadžića.

Predsjedavajući Silajdžić postavio je pitanje kada Tužilaštvo MKSJ očekuje hapšenje preostalih bjegunaca, posebno imajući u vidu činjenicu da se bliži zatvaranje Tribunala, te da bi njihovo hapšenje značajno pridonijelo pitanju stabilizacije odnosa unutar BiH, kao i regije.

Glavni tužilac Serge Brammertz kazao je da postoje kanali saradnje kojima se nastoji ubrzati hapšenje bjegunaca, a da međunarodna zajednica i zemlje regije moraju više uraditi na hapšenju optuženika. Također je istakao da će i nakon zatvaranja Tribunala postojati mehanizmi koji će naslijediti Tribunal.

Zahvalio je za podršku članova Predsjedništva BiH u radu Tribunala i izrazio uvjerenje da će se saradnja sa Tribunalom nastaviti do okončanja njegovog rada.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: