BiH
0

BPS-Sefer Halilović: Tužilaštvo KS dvije decenije zaobilazi dokaze

FENA
Sefer Halilović (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Sefer Halilović (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Bosanska patriotska stranka Sefer Halilović smatra da Tužilaštvo Kantona Sarajevo dvije godine zaobilazi dokaze o atentatu na generala Sefera Halilovića.

Kako je saopćeno iz BPS-Sefer Halilović ova stranka je dužna javnosti potpuno ogoliti činjenice koje Tužilaštvo KS-a zaobilazi gotovo dvije decenij, a koje je BPS obrazložio u 15 tačaka, a pored ostalog i to da Tužilaštvo KS-a nikada nije saslušalo očevice samog atentata na generala Halilovića.

Također se navodi da Tužilaštvo KS-a nikada nije saslušalo Miru Poštić, Mijanu Demirović, Nikolu Masleka, Samira Suljagića, Envera Darmana i Voju Popića koji su radili na nelegalnom prisluškivanju telefona generala Halilovića.

"Tužilaštvo KS-a nikada nije saslušalo Bakira Sadovića koji je gotovo svakodnevno dolazio u SDB po "svježe" razgovore generala Halilovića te nije izvršilo istragu zašto i gdje su nestali gotovo svi prisluškivani razgovori od 7.7.1993. kada je atentat na porodicu generala Halilovića izvršen", stoji u saopćenju.

Dodaje se da nikada nije pokrenuto pitanje nestanka fotografija mjesta eksplozije u stanu generala Halilovića, ali je zato Tužilaštvo KS-a izvještaj MUP-a prihvatilo kao validan iako je sačinjen bez neophodnih materijalnih dokaza, bez stručnih osoba i bez potrebnih vještačenja.

Naglašava se i to da Tužilaštvo KS-a nikada nije saslušalo podnosioca krivične prijave, dakle samog generala Halilovića, koji itekako ima podatke u vezi s atentatom, a nije uzelo u obzir ni dokumente SDB-a i SVB-a iz kojih proističe podstrekivanje na ubistvo generala Halilovića.

U saopćenju se navodi i to da Tužilaštvo KS-a nikada nije saslušalo dva oficira Vojne bezbjednosti ARBiH koji su stanovali, jedan u istom ulazu gdje i porodica Halilović, a jedan u ulazu do ulaza porodice Halilović.

"Tužilaštvo KS-a nikada nije tražilo artiljerijske dnevnike položaja vojske tzv.VRS s kojih su pripadnici MUP-a tvrdili da je ispaljena "granata", a nikada nije saslušalo ni Dragana Šošića, Nedžada Herendu, a u spisu o atentatu na porodicu Halilović postoje samo tri izjave i dvije službene zabilješke od sve ukupno šest listova papira što je bilans smiješne "istrage" kako je naziva Tužilaštvo KS-a", saopćeno je iz Sektora za komunikacije BPS-a.

Stoga BPS-Sefer Halilović poručuje da ovakvo ruganje pravdi, žrtvama zločina i oštećenim porodicama neće proći Tužilaštvu KS-a „jer će kad-tad odgovarati i tužioci koji su, poput Mustafe Bisića i Branka Šljivara opstruirali ovu istragu i vodili je svjesno u krivom smjeru“.