Uputili poziv institucijama
82

BPS: Što prije uhapsiti Herendu i Šošića, pripadnike grupe "Ševe"

FENA
Sefer Halilović
Sefer Halilović
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS-Sefer Halilović) pozvala je danas nadležne institucije da što prije otvore istragu o djelovanju nekolicine pripadnika grupe "Ševe" kao i da uhapse dva pripadnika MUP-ove ratne grupe "Ševe" Nedžada Herendu i Dragana Šošića s obzirom na sumnje koje su iznesene u javnosti.

Oni se sumnjiče da su počinili ratne zločine tokom 1992. i 1993., a njih nadležne institucije do danas niti su saslušale niti otvorile istragu protiv njih, iako su bh. javnost preplavila svjedočenja o ubistvima grupe MUP-a zvane "Ševe".

U ovoj stranci smatraju da Tužilaštvo BiH i KS moraju pokazati spremnost da se uhvate u koštac s ovim teškim pravnim slučajem koji će, ako se ne razjasni, ostaviti ogromnu mrlju na časnoj borbi za BiH i koji će ostaviti prostor da se događaju nova ubistva koja će ostati nerazjašnjena.

"Otvaranje istrage i hapšenje Šošića i Herende će omogućiti spriječavanje uticaja na svjedoke, spriječit će bjekstvo ovih pripadnika "Ševa" te će onemogućiti eventualno uklanjanje materijalnih dokaza o djelovanju te grupe", ističu u BPS-u.

Napominju da do sada ni jedno tužilaštvo u BiH nije otvorilo istragu protiv grupe "Ševe" niti su saslušali sve njihove pripadnike "što očito govori da pripadnici ove jedinice uživaju određenu političku zaštitu, a to otvara prostor za dublju i temeljitu istragu u vezi ove jedinice".