BiH
0

BPK Goražde mora biti tretiran kao i ostalih devet federalnih jedinica

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegacija Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu sa Jasenkom Tufekčićem tokom posjete Goraždu susrela se sa zvaničnicima BPK Goražde a razgovarano je, između ostalog, o podršci ovom kantonu sa nivoa FBIH.

Ovom prilikom pomenuta je i mogućnost zajedničkog sastanka rukovodstva Doma naroda i Federalne vlade s Vladom BPK Goražde u cilju osiguranja podrške kapitalnim projektima u ovom kantonu.

"Danas smo ponovo uputili bitne poruke iz BPK Goražde da se osim granta koji je za ovu godinu usvojen u iznosu od 5 miliona, planira grant i za 2016. godinu, jer mi kao predstavnici ovog kantona zahtijevamo da ovaj kanton bude tretiran kao i ostalih devet federalnih jedinica, da obezbjeđujemo one funkcije koje proizilaze iz Ustava i važećih zakona, a koji se tiču kantona i lokalnih zajednica", kazao je Mustafa Kurtović, delegat u Domu naroda iz BPK Goražde.

Delegatima je prezentirano stvarno stanje unutar BPK Goražde.

"Siguran sam da smo na samom startu osnivanja ovog kantona krenuli daleko ispod nule, da smo zahvaljujući prije svega našoj privredi, mudrosti i pameti te stavu vlasti spram svih aktivnosti unutar liberalne ekonomije, uspjeli napraviti određene rezultate i približiti se drugim sredinama. Poruka sa ovog sastanka jeste da mi moramo zadržati minimum ustavnih nadležnosti i na kraju krenuti u jedan iskorak i napraviti određena kapitalna ulaganja u ovom kantonu", poručio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.