O Izbornom zakonu
25

Božo Ljubić: Očekujemo da Ustavni sud odbaci apelaciju za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Razmatranje procesa implementacije promjena Izbornog zakona bilo je tema zasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te su izrađene smjernice za sve članove na svim nivoima koji su uključeni u ovaj proces. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, poslije zasjedanja kazao je da očekuje da će Ustavni sud odbaciti uloženu apelaciju o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa koji je povukao Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Naš prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen je u dobroj namjeri s ciljem da bude prihvaćen od strane parlamenta, ali smo se odmah na početku suočili s povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba Bošnjaka. Mi sada očekujemo da će Ustavni sud odbaciti tu apelaciju", kazao je na početku Božo Ljubić.

Cilj smjernica koje su danas donesene je da se pomogne članicama HNS-a da u argumentiranoj raspravi, kako kaže Ljubić, uvjere i domaću, a i međunarodnu javnost da su promjene Izbornog zakona nužne kako bi ova država ostvarila potrebnu stabilnost.

"Bez izmjena izbornog zakona ne samo da izbori u Bosni i Hercegovini neće biti legitimni, ni mogući, nego sam uvjeren da bez harmonizacije pozicije tri konstitutivna naroda u izbornom procesu ni Bosna i Hercegovina nije moguća kao višenacionalna država", dodao je Ljubić.

Ljubić je kazao da želi pobiti istupe pojedinih političkih predstavnika, čak i iz reda hrvatskog naroda, koji kažu da kod izbora članova Predsjedništva nisu svi građani u istom položaju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prema našem prijedlogu, Federacija BiH je jedna izborna jedinica, svaki glas jednako vrijedi. Jedno je što se traži kroz ove izmjene, da se zadovolji ustavna odrednica da su tri naroda ravnopravna te odluke Ustavnog suda da se ravnopravnost ostvaruje kroz mogućnost izbora legitimnih predstavnika svih naroda. Hrvati treba da imaju mogućnost, kao i ostali narodi, da utječu na izbor svog legitimnog predstavnika, ko će to biti, to čak ne mora ni biti Hrvat", pojasnio je Ljubić.

Legitimitet hrvatskom članu Predsjedništva ne daje, kako kaže Ljubić, njegovo izjašnjavanje, već mu legitimitet daju birači.

"Odbacujem tezu čak i nekih predstavnika hrvatskog naroda da nisu svi glasovi jednako vrijedni, svi glasovi Hrvata su jednako vrijedni. Jedini uslov je da taj izbarani član Predsjedništva ima većinu u većinski hrvatskim općinama, koje nisu samo u Hercegovini, ima ih i u drugim kantonima", zaključio je Ljubić.

Kod izmjena Izbornog zakona u domeni Doma naroda i potencijalne nemogućnosti da Hrvati imaju predstavnika iz svakog kantona, Ljubić kaže da to vodi porijeklo iz odluke o smanjenu broja članova tog doma.

"Da Dom naroda, kako je to bilo prije nametanja visokog predstavnika Petritscha, ima 30 čanova, a ne 17 kao sada, izbjegli bismo taj problem, ali ni tada Goražde ne bi moglo dati hrvatskog predstavnika u Dom naroda, jer prema posljednjem popisu tamo živi samo 11 osoba hrvatske nacionalnosti", kazao je na kraju Ljubić.