Općina Novi Grad
801

Botanička bašta u Centru "Safet Zajko" tri mjeseca čeka zvanično otvorenje

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Iako je prije više od tri mjeseca završeno uređenje botaničke bašte u sportsko-rekreacionom centru "Safet Zajko" u sarajevskoj općini Novi Grad, ona još uvijek nije zvanično otvorena jer se mjesecima čeka na nalaz sudskog vještaka, kojeg je angažovalo Tužilaštvo KS i koji treba utvrditi uzrok smrti radnika koji je preminuo tokom izvođenja radova na spomenutom projektu.

Botanička bašta koja se prostire na četiri hektara prostora u Centru "Safet Zajko" trebala bi upotpuniti sadržaje koji već postoje. Iz Općine Novi Grad ističu da su u cijeli projekt botaničke bašte uložili oko 480.000 KM.

Radove na uređenju botaničke bašte izvodila je firma Bosman, čiji je radnik preminuo na gradilištu 23. juna ove godine, kada su radovi bili pri samom kraju.

"Ne razumijem kako se nalazi sudskog vještaka mogu čekati više od tri mjeseca. Tri puta sam o tome razgovarao s komesarom MUP-a Kantona Sarajevo, koji je obećao da će kontaktirati kantonalno tužilaštvo da se to konačno završi, međutim nije bilo nikakvog rezultata", kazao nam je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Poručuje da je pokušao kontaktirati i glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić putem njenog kabineta, ali nije uspio.

Iz kompanije Bosman su kazali da su dobili usmeno informaciju da se radilo o prirodnoj smrti radnika na spomenutom gradilištu, koje je i dalje blokirano, odnosno obilježeno trakom.

"Velika je šteta da smo izgubili skoro cijelo ljeto, a da ovaj prelijepi prostor još nismo stavili na korištenje građanima Sarajeva koji u velikom broju svakodnevno posjećuju Centar 'Safet Zajko'", kazao je Efendić.

U botaničkoj bašti planirani su i određeni sadržaji za djecu, kao što su mini pedaline na vodi i sl.