Seizmolog EMSC-a za Klix.ba
191

Bossu: Podrhtavanja tla u Zenici ne najavljuju razoran zemljotres

Piše: J. Hadžiahmetović
Remy Bossu, seizmolog EMSC-a
Remy Bossu, seizmolog EMSC-a
Remy Bossu, jedan od seizmologa iz Euromediteranskog centra za seizomologiju (EMSC), za portal Klix.ba kaže kako zemljotresi, koji se posljednjih dana događaju u okolini Zenice, ne najavljuju razorno podrhtavanje tla na tom području.
Remy Bossu, seizmolog EMSC-a
Remy Bossu, seizmolog EMSC-a
Bossu kaže kako Euromediteranski centar za seizomologiju, koji je smješten u blizini Pariza, nema bolje i tačnije podatke od lokalnih seizmoloških instituta. Ovaj sezimolog kaže da nakon zemljotresa uvijek bude i slabijih podrhtavanja tla.

"Njihov broj i magnituda se vremenom smanjuju. Obično, ako se desi jedan jači zemljotres, nekoliko dana poslije osjetit će se i manja podrhtavanja tla. Ono što se u Bosni i Hercegovini događa jeste to da su zemljotresi blizu Zenice, tako da ih građani osjete čak i kad su slabog intenziteta. Mnogi građani ih ne bi ni osjetili da su epicentri udaljeni više od 20 kilometara od gradske zone. Njih bi registrovali samo seizmometri", kaže Bossu za Klix.ba

Ovaj doktor seizmologije kaže kako na Balkanu postoji prilična opasnost od seizmičkih pomjeranja.

"To znači da u dužem vremenskom periodu ima mnogo više zemljotresa na tom području u odnosu, recimo, na Veliku Britaniju. Ali, ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da ne možemo predvidjeti šta će se u smislu zemljotresa dešavati u narednih 50 godina. Također, seizmička aktivnost u Zenici posljednjih dana ne povećava niti smanjuje mogućnost nekog većeg zemljotresa u budućnosti. Drugim riječima, ne znamo kada će se desiti zemljotres i priprema je ključ za sigurnost", pojašnjava naš sagovornik.

Bossu kaže kako zemljotres magnitude 6,1 stepeni prema Richterovoj skali, koji je 1963. godine pogodio Skoplje, može pogoditi i BiH, kao i ostale dijelove svijeta.

"Prije godinu dana, zemljotres magnitude 5,8 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je američku saveznu državu Virginiju, iako to područje nije toliko seizmički aktivno", kaže Remy Bossu, seizmolog i generalni sekretar Euromediteranskog centra za seizomologiju, koji sarađuje sa svim seizmološkim institutima u euromediteranskoj regiji.

"EMSC ne upravlja seizmičkim stanicama. Mi prikupljamo podatke od naših članica, među kojima je i Bosna i Hercegovina, obrađujemo ih i analiziramo te postavljamo na našu internet stranicu. Osim toga, uzimamo podatke i od svjedoka zemljotresa. Oni su nam veoma bitni da stvorimo sliku o utjecaju nekog zemljotresa. Zato sakupljamo slike i šaljemo upinike", kaže Bossu na kraju razgovora.

Euromediteranski centar za seizmologiju je osnovan 1975. godine na preporuku Evropske komisije za seizmologiju.