Čoviću žao
542

Bošnjački politički vrh i ove godine ignorisao Mostarski sajam

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svečanom otvaranju Mostarskog sajma privrede, koji se održava od 9. do 13. aprila, nije prisustvovao nijedan bošnjački politički predstavnik iz samog vrha državne strukture.

Današnjoj ceremoniji otvaranja 22. sajma privrede u Mostaru nisu prisustvovali ni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Novinari su Čovića upitali zbog čega niko od predstavnika bošnjačkog političkog vrha nije došao u Mostar, a on je odgovorio kako mu je žao zbog toga i da smatra kako takvo postupanje nije dobro.

"Tražili su da dodatno protokoliramo poziv za Šefika Džaferovića i Denisa Zvizdića, jučer su otkazali, nešto slično se dogodilo i prošle godine. Ja mislim da je to loša poruka jer mi moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su danas na mnogim iskušenjima. Meni je žao, ali to je njihov izbor", kazao je Čović.

Od političkih predstavnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici bošnjačkog naroda sajmu u Mostaru prisustvovao je samo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić, a koji je ujedno i predsjednik SBB-a.

Ove godine na sajmu nije bio premijer, a ni predsjednik nijedne države osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlada Republike Hrvatske u Mostar je umjesto premijera Andreja Plenkovića poslala ministra privrede Darku Horvata.

Ovo je već druga godina kako bošnjački politički predstavnici ignorišu Mostarski sajam. Nijedan predstavnik iz reda Bošnjaka nije prisustvovao ni prošlogodišnjem sajmu privrede, a koji je obilježila Čovićeva večera s političkim predstavnicima bosanskih Hrvata, Hrvata iz Republike Hrvatske, bosanskih Srba i Srba iz Republike Srbije.

Naime, prije godinu dana Čović uopće nije pozvao Bakira Izetbegovića na večeru s regionalnim liderima.Tako su s Čovićem večerali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kao i bh. funkcioneri iz reda HDZ-a i SNSD-a i to Borjana Krišto, Marinko Čavara i Milorad Dodik.