BiH
11

Bošnjaci u Turskoj prikupili pomoć za 700 djece u poplavljenim bh. gradovima

Anadolija
Udruženje Bošnjaka u Izmiru pokrenulo je akciju pomoći za žrtve poplava u Bosni i Hercegovini pod sloganom "Solidarnost sa našim zemljacima".
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ovo udruženje planira da u saradnji sa guvernerom općine Bornove i Udruženjem žena Balkana u Bursi obraduje djecu u bh. gradovima koje su pogodile nedavne poplave. Udruženje je već prikupilo odjeću, obuću, igračke i razne poklone za djecu iz gradova BiH koji su najviše pogođeni poplavama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Udruženja Bošnjaka u Izmiru Hamza Yavuz za AA je kazao da žele na ovaj način pomoći djeci pogođenih područja.

"Svi su se odazvali na poziv za pomoć Bosni. Do sada smo prikupili oko 40 paketa pomoći. Planiramo da 6. jula autobusom krenemo iz Izmira. Pomoć ćemo podijeliti djeci u Zavidovićima, Doboju i Kalesiji. Prema našoj procjeni, oko 700 djece će moći dobiti pomoć i poklone", rekao je Yavuz.

Dodao je kako će u okviru posjete BiH delegacija na čijem se čelu nalazi potpisati protokol kako bi određeni broj djece mogli ugostiti u Turskoj i na taj način im pomoći da se odmore i oslobode stresa nakon teških iskustava koja su doživjeli.

Planirano je da u Zavidovićima potpišu protokol sa jednom osnovnom školom kako bi oko 80 učenika te škole kasnije mogli ugostiti u Turskoj.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Objašnjava kako bi djeca iz BiH u Turskoj provela jednu sedmicu gdje bi imali priliku da se druže i zabavljaju sa svojim vršnjacima i da vide ljepote te zemlje.

Na kraju je istakao kako će delegacija koja posjeti BiH iskoristiti priliku i 11. jula učestvovati u obilježavanju genocida u Srebrenici.

"Uvijek ćemo biti uz narod u BiH, u dobru i u zlu", rekao je Yavuz.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija