Povezani s BiH
110

Bošnjaci u St. Louisu klanjali bajram-namaz: Jaka zajednica je garant opstanka vjere

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Bh. muslimani koji žive u američkom St. Louisu dočekali su Bajram u džamiji Islamskog centra "Nur" gdje su klanjali bajram-namaz.

Namaz je predvodio i hutbu održao muftija Sabahudin ef. Ćeman koji je naglasio važnost zajedništva muslimana u Sjevernoj Americi, ali i posebnu povezanost s BiH. Kazao je kako su dio tijela Islamske zajednice u BiH te je pročitao hutbu reisu-l-uleme Huseina ef. Kazazovića.

Muftija Ćeman uputio je Bajramsku čestitku naglasivši kako nam je dobrota jednih prema drugima i dove koje upućujemo Allahu jedni za druge potrebnija nego ikada.

"Zajedništvo kojem svaka osoba danas treba da teži, pogotovo za nas Bošnjake, nema alternativu. Jedino jaka zajednica, u kojoj se vrijednuje svaki pojedinac, je garant opstanka naše plemenite vjere, naše kulture, jezika, običaja i svega onoga što predstavlja Bošnjaka i Bošnjakinju. Stoga, upućujmo dove Allahu dž.š. da nam dani bajrama smekšaju naša srca, probude međusobnu ljubav i suosjećanje, pobude želju za pomaganjem slabih, i da dane bajrama provedemo u nama dragom okruženju i sa dragim ljudima, te da se naše hadžije vrate svojim najmilijima živi i zdravi", kazao je ef. Ćeman.

Danas će u mesdžidu biti održan i poseban bajramski program nakon čega će vjernici slaviti u svojim kućama sa svojom porodicom i komšijama. Običaji se ne razlikuju od onih u BiH, a naglasak je na zajedništvu bh. dijaspore u SAD-u.