Bakir Izetbegović
0

"Bošnjaci nikada neće pristati na treći entitet"

SRNA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Hrvati imaju itekako koristi od Federacije BiH (FBiH), te ih pozvao da analiziraju sve prednosti koje imaju od FBiH, prije svega u ekonomskom aspektu.

"Trebaju se prisjetiti u čemu sve participiraju. Neka analiziraju prednosti i vidjeće", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti stvaranje trećeg entiteta, te da su "posljednji separatistički ispadi“ i izjave u tom smislu, posljednja kriza takve vrste pred jedan novi period u kome će se i u FBiH i u Republici Srpskoj govoriti samo o "integracijama, a ne dezintegracijama BiH“.

Izetbegović je naveo da je međunarodna zajednica prije četiri-pet godina prećutno donijela odluku da BiH treba "prohodati sama", što se trenutno ogleda u njihovom nemješanju u formiranje vlasti.

"Tek nakon toga oni će ubrzati put BiH prema evroatlantskim integracijama“, rekao je član Predsjedništva BiH za Federalnu televiziju. 

Izetbegović je istakao da raspodjelu mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova BiH trebaju dogovoriti SDP i HDZ.

On je izrazio uvjerenje da je tekuća sedmica krajnje vrijeme da se krene u formiranje vlasti na nivou FBiH. 
"HDZ ne može očekivati da sa 60 posto glasova dobije 100 posto vlasti koje pripada Hrvatima. SDA smatra da je objektivno da oni dobiju dvije trećine ili tri petine pozicija", rekao je on.