Vijeće naroda u RS-u
0

Bošnjaci neće Banjaluku za glavni grad

FENA
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda u RS-u Edin Ramić potvrdio je danas da još nisu usaglašeni stavovi o amandmanima na Ustav RS-a te da taj klub ima zamjerke kada je u pitanju glavni grad RS-a, obavljanje dužnosti predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a u slučaju spriječenosti, kao i u vezi s prijenosom nadležnosti i imovinom.

Nakon što je pokrenuto donošenje amandmana na Ustav RS-a koji se odnose na njegovo usaglašavanje s konvencijama o ljudskim pravima te s odredbama evropske samouprave, iskristalizirala su se četiri pitanja koja su, navodi Ramić, bitna za bošnjački klub.

To su prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, glavni grad RS-a, procedura mijenjanja predsjednika RS-a u slučaju spriječenosti da obavlja funkciju te pitanje imovine, a o čemu postoje suprotstavljeni stavovi bošnjačkog i srpskog kluba.

  • To su pitanja koja nisu ni na koji poseban način vezana za konvencije o ljudskim pravima i evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, ali postoji želja predlagača da se to riješi, kaže Ramić.

Kada je u pitanju inicijativa da Banja Luka bude glavni grad RS-a, pojasnio je stav svog kluba da ukoliko Banja Luka ima želju da to bude, onda se treba promovirati na način da u samoj gradskoj upravi i skupštini budu adekvatno propisane i osigurane proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda, što sada nije slučaj.

Ramić je na pres-konferenciji rekao da Klub Bošnjaka ne može prihvatiti prijedlog da se zakonom, a ne amandmanom na Ustavom reguliše ko mijenja predsjednika RS-a u slučaju spriječenosti, s obzirom na to da su to ustavne nadležnosti.

  • Za nas je prihvatljivo da u slučaju spriječenosti predsjednika, njegovu dužnost obavlja jedan od dvojice potpredsjednika, rekao je on i dodao da se može postići dogovor o tome koji će od dvojice potpredsjednika u tom slučaju preuzeti privremeno obavljanje predsjedničke dužnosti, ali nikako nije prihvatljivo da to bude neko izvan funkcije potpredsjednika.

O pitanju kojim bi se u Ustavu RS-a riješila imovina, šef bošnjačkog kluba kaže da se može pristati da se u nekoj kasnijoj proceduri, koja će uslijediti u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a, odredi koji su to titulari imovine u RS-u.

  • To su BiH, RS, lokalna zajednica i drugi oblici, javna preduzeća ili ustanove, rekao je Ramić.

Za prijenos nadležnosti, pojasnio je da je definiran Ustavom BiH, a u ovom slučaju se postavlja pitanje sporazumne strane, koja po mišljenju bošnjačkog kluba može biti Vlada RS-a, a ne može se prihvatiti argument da se provede procedura kao za promjene Ustava, jer bi javne rasprave i dvotrećinska većina mogle iskomplikovati cijeli proces.

  • Ukoliko težimo evropskim integracijama, ne vidimo razloga da previše opterećujemo taj proces, a svakako da će biti potrebe i za formiranje novih institucija i novim nadležnostima na nivou BiH, rekao je Ramić.

Procedura o usaglašavanu amandmana na Ustav RS-a traje gotovo dvije godine, od kada su provedene javne jasprave i još nije završena konačnim dogovorom koji bi se predložio na usvajanje Skupštini.

Inače, Ramić je potvrdio i da je Klub Bošnjaka podržao odluku Administrativne komisije o smanjenju plaća dužnosnika u Vijeću naroda RS-a za 10 posto.