BiH
0

Bošnjaci iz Podrinja pokrenuli inicijativu za odgodu lokalnih izbora

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Predstavnici Bošnjaka iz lokalne vlasti osam općina Podrinja pokrenuli su inicijativu za odgađanje narednih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Inicijativom se predlaže da lokalni izbori budu održani nakon popisa stanovništva u BiH. Da li je to moguće izvesti i ko se sve zalaže za odgađanje izbora? Ko je protiv odgađanja izbora?

Odgađanje izbora predlaže se da bi se zaštitili povratnici članovi porodica žrtava i omogućio im se bolji život.

"Ako bi izbori bili održani 2014. godine, time bi se uštedjelo više miliona KM i ta sredstva bi se mogla preusmjeriti za ekonomski oporavak i povratak u ove krajeve Podrinja i cijelu BiH", izjavio je Mustafa Golić, predsjednik Skupštine općine Bratunac.

Inicijativa za odgađanje lokalnih izbora podržana je od predstavnika lokalne vlasti iz ovog dijela Podrinja koji su danas, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Memorijalnog centra i odavanjem pošte žrtvama genocida, istakli da bi u slučaju provođenja izbora prije popisa stanovništva, iduće godine, Bošnjacima prijetio nestanak s ovih prostora.

"Bojim se da ćemo u vlastitoj državi postati nacionalna manjina, koja bi mogla imati negativne posljedice na sveukupan život u Bosni i Hercegovini. Upoznat ćemo Centralnu izbornu komisiju i sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini o situaciji u kojoj se nalazi bošnjački narod u regiji srednjeg Podrinja i ukažemo na moguće posljedice održavanja narednih lokalnih izbora", rekao je Amir Kulaglić, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Predstavnici stranaka sa srpskim predznakom ne pristaju na odgađanje izbora.

"Bošnjaci iz Srebrenice i susjednih opština se bore za nezakonite, protivustavne i protivdejtonske stvari.To je način djelovanja Bošnjaka u ovoj zemlji i u ovoj Srebrenici što se na nezakonit način, putem pritisaka i sile dođe do vlasti", rekao je Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Inicijativu za odgađanje lokalnih izbora, predstavnici opozicije u Srebrenici tumače na način da vladajućim strankama ne odgovaraju izbori jer u protekle četiri godine nisu ispunili obećanja i očekivanja te im birači ovog puta ne bi dali svoj glas.