BiH
4

Bosić: U BiH jedna provokacija, jedna zastava može ponovo napraviti nesreću

Piše: Er. M.
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da misli kako su bošnjački političari odgovorni da se brinu o tome kako suzbiti islamski terorizam, dok su sa druge strane srpski političari dužni brinuti se o ekstremima u redu Srba, a hrvatski u redu Hrvata.

Bosić je kazao da će nas svako bježanje od problema samo uvući u dublji problem, te da se poslije današnje rasprave osjeti da nemamo spremnost prihvatiti činjenice zbog toga da se ne desi nešto mnogo gore.

"Ja vidim da se i kroz naziv ovog dokumenta pokušava izbjeći riječ terorizam zbog mišljenja da će to biti pripisano Bošnjacima. To nema veze. Šta mislite da je taj čovjek umjesto puške ima oko sebe omotano 10 kilograma eksploziva. On je slučajno ponio pušku zato što je imao to. Nemojte zato da tražimo eufemizme, pa da na neki način pokušavamo prikriti ono što je bilo", rekao je Bosić.

On je istakao kako su rasprave o prekoračenju ovlasti MUP-a RS i rasprava o napadu u Zvorniku dvije nepovezane stvari.

"Ovo što smo dobili kao odgovor nema veze s onim što je traženo iz Parlamenta. Iz Parlamenta je otišao drugi naziv i kvalifikacija djela i iz toga se vidi da neko pokušava umanjiti težinu djela", rekao je Bosić.

Bosić dodaje da se u BiH ne priča samo o terorizmu koji se vezuje za Bošnjake, te da je prije nekoliko dana na internetu pozvano na teroristički akt ubijanja političkih ličnosti u RS.

"Organizacija Crna ruka pozvala je na ubijanje političara i rekla koliko daje za koju glavu. Mediji u BiH prenose to kao glavnu vijest i šta mislite koliko ima poremećenih ljudi u BiH kojima treba nekakav okidač da iskale svoj bijes i naprave nešto zbog čega misle da će ostati zapisani u historiji", rekao je Bosić.

On je istakao da je problem terorizma problem svih građana BiH, te da se svi trebaju koncentrisati na to kako će u budućnosti onemogućiti ovakve aktivnosti.

"Imamo poziv danas da raspravljamo o provokaciji Sejfudina Tokića razmotavanjem zastave u Banjoj Luci. To je beznačajan događaj, a vidite kakvu težinu ima u političkom životu BiH. U BiH jedna provokacija, jedna zastava može ponovo napraviti nesreću", rekao je Bosić.