BiH
53

Džaferović: Neću podržati rezoluciju o Sutorini

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će se izjasniti o Prijedlogu rezolucije o Sutorini. Predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH Šefik Džeferović kazao je da neće podržati rezoluciju jer uprkos tome što su historijski razlozi na strani BiH kada je riječ o Sutorini, pravni nisu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je da pokušaji vođenja međustranačkih borbi na osnovama izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH neće donijeti ništa dobro.

"Nigdje se u tom zakonu ne radi o prijenosu nadležnosti. Ako ćemo govoriti o prijenosu nadležnosti onda kada je u pitanju krivično djelo trgovine ljudima možemo govoriti o deregulaciji državnog suda i prijenosu određenih nadležnosti, koje sada ima državni sud, na entitetske sudove“, kazao je Džaferović.

On je dodao da članovi Predsjedništva BiH imaju pravo da odrede svog predstavnika koji će biti prisutan na sjednici državnog Parlamenta, te da je Predsjedništvo odredilo zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslava Bevandu, što je ozbiljan i odgovoran potez.

"Taj čovjek je najupućeniji u budžet, on kreira budžet, on vodi svu aktivnost u vezi sa budžetom. Predsjedništvo BiH jeste formalni predlagač i suštinski predlagač budžeta jer bez njegovog odobrenja nema budžeta, ali onaj ko može zastupnicima dati najbolje odgovore na sva pitanja jeste ministar finansija i trezora koji je danas bio tu. Prigovarati nakon svega toga i sada Predsjedništvu BiH je politizacija same situacije'', kazao je Džaferović.

Komentare poslanika SNSD-a da je nestavljanjem na dnevni red rasprave o dešavanjima u Zvorniku data podrška terorizmu, ocijenio je kao politizaciju jedne vrlo ozbiljne situacije.

"Pitanje borbe protiv terorizma ne smije biti politizovano. U BiH moramo ozbiljno raditi na tom planu, jer ako smo kazali da nismo dobili informaciju Vijeća ministara BiH, a tražili smo informaciju, ako smo obaviješteni od Vijeća ministara da priprema informaciju o terorističkom napadu u Zvorniku, ako su se desila hapšenja od MUP-a RS i ako smo dobili informaciju da će se sve dopuniti i tim informacijama, onda ne znam u čemu je problem što smo kazali da ćemo sačekati informaciju relevantne institucije BiH i staviti je na prvu sjednicu Zastupničkog doma“, rekao je Džaferović.