{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosić: Ponudili smo socijalistima mjesto premijera u novoj vladi RS-a

F
2.11.2014. u 13:13
3
8
Bosić: Ponudili smo socijalistima mjesto premijera u novoj vladi RS-a
3
Bosić: Ponudili smo socijalistima mjesto premijera u novoj vladi RS-a
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srpska demokratska stranka (SDS) ponudila je danas Socijalističkoj partiji i Petru Đokiću mjesto premijera u novoj vladi Republike Srpske, a o tome će raspravljati organi socijalista RS-a i donijeti konačnu odluku, rečeno je nakon sastanka lidera SDS-a Mladena Bosića s predsjednikom Socijalističke partije Petrom Đokićem.
"Na socijalistima je da razmisle o toj ponudi. Otvoreni smo i za druge stranke, osim za SNSD", naglasio je Bosić nakon razgovora u Bijeljini, na kojima je konstatirano da postoji prostor za saradnju te da razgovori treba da se nastave.

Mladen Bosić je u izjavi novinarima rekao da ostaje da se vidi da li će poslije ovih izbora biti nastvaljen kontinutet vlasti u RS-u ili će doći do nove vlasti koja će izdefinirati i nove prioritete i društvo koje će krenuti u budućnost, a ne ostati "zaglavljeno u prošlosti i siromaštvu".

Petar Đokić tvrdi da socijalisti RS-a ne trguju s poslaničkim mjestima te navodi da je formiranje vlasti zavisi od velikih partija u RS-u.

"Iznio sam stav da treba težiti da skupštinsku većinu stvaraju stranke koje imaju sjedište u RS-u. Mi to nazivamo srpska većina, a u poslaničkim klubovima ima i pripadnika drugih radova. Cijenimo da bi se, nakon toga, toj skupštinskoj većini mogle da priključe i druge stranke koje imaju sjedište van RS, ali ne na način da to čine kroz neki vid uslovljavljanja", rekao je lider socijalista RS-a.

Zagovara dijalog među političkim strankama kao rješenje za sva pitanja pa i formiranje nove vlasti.

Đokić je podsjetio da su socijalisti bili dosad u koaliciji s SNSD-om i iz tog partnerstva, kako je naveo, nisu izašli i nastavit će razgovore s tom strankom.

Naveo je i da se predsjednik socijalista Srbije Ivica Dačić ne miješa u formiraje vlasti u RS.

Đokić je još dodao da su građani RS-a na izborima pokazali da žele da se neke stvari u politici i društvu moraju mijenjati, da žele više saradnje i političare posvećene problemima građana.

Mladen Bosić je još jednom ponovio da i koalicioni partneri SNSD-a snose odgovornost za sve što se dešavalo u proteklom periodu, ali i da se na izborima pokazalo za građani žele promjene i da u vlasti stoga ne može biti SNSD te s tom strankom nije moguć nikakav dogovor.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno izvršiti duboke reforme u više oblasti - energetici, zdravstvu, školstvu, finansijama...

Socijalisti RS-a su u protekla dva mandata bili koalicioni partneri SNSD-a na nivou RS-a. Na proteklim izborima ta stranka dobila je pet poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: