Rasprava u PSBiH
6

Bosić: Ni Sejdić, ni Finci neće biti izabrani za člana Predsjedništva BiH

FENA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra prijedloge Amandmana II i III na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici Božo Ljubić, Niko Lozančić, Dragan Vrankić i Mato Franjičević.

Kako se navodi u obrazloženju predloženih amandmana, razlog za njihovo donošenje je potreba usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i njezinim protokolima, a povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je postojanje ustavnog osnova i usklađenost s pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe prijedloženih amandmana te je domu proslijedila negativno mišljenje.

Jedan od predlagača amandmana Božo Ljubić je, govoreći o motivima koji su ih vodili da predlože ove amandmane, kazao da pored obaveze BiH da uskladi Ustav BiH s presudom Suda u Strazburu u odnosu na nacionalne manjine i one koji se nacionalno ne izjašnjavaju, zaključak ili praktički konsenzus i bivše i sadašnje parlamentarne većine je bio da se ta odluka implementira na suštinski način.

To jest, dodao je, na način da se zadovolje uvjeti iz presude, ali u isto vrijeme da se riješe i neka druga pitanja koja opterećuju BiH, funkcioniranje institucija BiH, političke odnose, odnose među konstitutivnim narodima i da se riješe određena pitanja koja bi mogla biti razlogom nekih novih presuda Suda u Strazburu.

"Vođeni ovim motivom nas četvereca zastupnika smo podnijeli set amandmana. Držali smo se isključivo ovih gabarita o kojima sam govorio, držali smo se do kraja koncepta institucionalne ravnopravnosti za sve građane u BiH, ali isto tako i za ustavnu poziciju tri konstitutivna naroda", kazao je Ljubić.

Stoga smo se, dodao je, odlučili da predložimo Dom naroda od 24 izaslanika, po sedam za konstitutuivne narode i tri za predstavnike nacionalnih manjina i nacionalno neopredjeljene.

"Držeći se principa ustavne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda uveli smo u proceduru odlučivanja Doma naroda promjenu da je pored natpolovične većine koja uključuje i entitetsku većinu iz obadva entiteta, potrebno imati i većinu u svakom od klubova konstitutivnih naroda", kazao je Ljubić.

Jedan od predlagača amandmana Mato Franjićević je kazao da su predloženi amandmani pokušaj da se na odgovarajući način, i po njihovom mišljenju, najbolje za BiH, za sve narode i građane koji u njoj žive, udovolji zahtjevima koji proizilaze iz presude Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, a da se kod realiziranja tog zahtjeva ne ide na betoniranje postojeće situacije u kojoj pozicija hrvatskog naroda nije jednaka, nije na istoj jednakopravnoj razini kao pozicija druga dva konstitutivna naroda.

Poslanik Saša Magazinović je kazao da neki od principa sadržanih u prijedlogu ustavnih amandmana koji su predloženi su prihvatljivi, „čak bih rekao i korisni kao ideja za dalju razradu i možda nešto što će voditi do konačnog rješenja, ali njihova ukupna cjelina za nas iz SDP-a nije“.

Poslanik Beriz Belkić je predložio da se povuku predloženi ustavni amandmani.

"Predlažem, povucite sve ove prijedloge, uključujući i ovaj današnji, šest lidera za sto, usaglasite, pošaljite u Brisel, kada dobijete "zeleno svjetlo“ uradite ovdje, imate 30 glasova i završite posao", kazao je Belkić.

Replicirao mu je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović koji je kazao da ima bolji predlog, te predložio svima onima koji su srušili „aprilski paket“ da napokon predlože amandmane i da ti amandmani budu bolji od onih koji su srušeni u aprilu 2006.

Ovo je izazvalo Belkićevu repliku koji je kazao da su ovakvu vrstu amandmana, odnosno na ovu temu, oni predložili 2010. godine.

Dodao je i da bi Kolegij trebao razmisliti da predloži Domu raspuštanje parlamentarne komisije za pripremu amandmana na Ustav BiH „jer ona nema više nikakvog smisla“.

"Mi što smo imali pričati tamo, ispričali smo", kazao je Belkić.

Poslanik Šefik Džaferović iznio je svoje konkretne primjedbe na predložena rješenja.

Govoreći o amandmanu koji se odnosi na izbor članova Doma naroda državnog parlamenta, kazao je da ima jedna stvar u tom amandmanu koja je toliko važna, „koja potpuno mijenja koncept BiH i čini je nemogućom“.

Po njegovim riječima, u tom amandmanu se kaže da se odluke Doma naroda donose ukupnom većinom glasova koja mora uključivati u sebi, dakle svaka odluka, većinu u svakom od klubova konstitutivnih naroda.

"To je nešto što je potpuna blokada BiH", kazao je Džaferović dodajući da se predlaže da i Vijeće ministara bude potvrđivano od Doma naroda.

Mislim, dodao je, da to ne može biti princip za sva pitanja.

"Prepustiti sva pitanja, pa evo predlaže se i izbor Vijeća ministara da bude u rukama četvorice ljudi u odnosu na kompletan ostali parlament, razmislite je li to moguće", kazao je Džaferović, dodajući kako misli da je to nešto što je potpuno neprihvatljivo.

Poslanik Mladen Bosić je kazao da rješavanje pitanja "Sejdić-Finci“ neće donijeti nikakve promjene u svakodnevnom životu ljudi.

"Niti će Sejdić, niti će Finci ikada biti izabrani za člana Predsjedništva BiH, i mi to znamo. Sad je pitanje zašto smo ovoliko vremena potrošili i zašto ovoliko vremena trošimo na nešto što neće imati neki značajan uticaj. Zato što je EU postavila uvjet da nema daljih razgovora dok to ne riješimo i svima je jasno da je to razlog koji je dao ovom pitanju toliku težinu", kazao je Bosić.