BiH
0

Bosić ne vjeruje da će "nova-stara" vlada donijeti promjene u RS

FENA
Mladen Bosić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da to što je u "novoj-staroj" Vladi RS-a ostalo 10 „starih“ od ukupno 16 ministara, ne ulijeva povjerenje da taj saziv izvršne vlasti "ima snage ili ideja da promijeni situciju u kojoj se nalazi RS".

"Sačekat ćemo izvjestan period da vidimo da li postoje ikakve nove ideje", dodao je Bosić.

Kazao je i da je Glavni odbor SDS-a na današnjoj sjednici u Banjoj Luci dao podršku svim svojim predstavnicima u zajedničkim bh. organima, podržavajući zajednički nastup stranaka iz RS u Sarajevi i u narednom periodu.

"Svjesni smo da to ne zavisi samo od nas, nego i od volje ostalih stranaka iz RS-a i sačekat ćemo razgovore s SNSD-om s kojim imamo platformu o zajedničkom nastupu u Sarajevu", rekao je Bosić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Osvrćući se na jučerašnji sastanak lidera sedam vodećih političkih partija iz Bosne i Hercegovine u Briselu s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom u vezi sa provođenjem presude "Sejdić-Finci", Bosić je kazao da su stranke iz RS-a imale “lak posao” jer je njihov stav ranije definiran i nije bio protiv bilo čijih drugih interesa.

Taj stav je, kaže, postao i sastavni dio prijedloga Evropske komisije i nada da će biti postignut konačan dogovor četiri stranke iz Federacije BiH koje čine parlamentranu većinu i da će pitanje odluke „Sjedić-Finci“ biti dogovoreno i „skinuto s dnevnog reda“.

"To pitanje nema toliku važnost koliko pažnje zaokuplja u BiH i EU i treba samo malo dobre volje da se ono razriješi kako bi pažnju javnosti okrenuli na životne prbleme i tešku ekonomsko-socijalnu situacije i sve druge probleme koji su prisutni u oba entiteta", kazao je on.

Glavni odbor je danas razmatrao i tok priprema za redovnu Skupštine SDS-a, koja će biti održana u subotu u Brčko Distriktu.

Bilo je riječi i o novom statutu stranke.