{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosić: Dodik manupuliše pitanjem referenduma u RS-u, neće ga biti ni ovaj put

F
13.7.2015. u 16:29
11
72
Bosić: Dodik manupuliše pitanjem referenduma u RS-u, neće ga biti ni ovaj put
11
Bosić: Dodik manupuliše pitanjem referenduma u RS-u, neće ga biti ni ovaj put
Mladen Bosić
Srpska demokratska stranka (SDS) protiv je toga da referendum bude sredstvo manipulacije narodom u RS-u - izjavio je danas predsjednik SDS-a Mladen Bosić iznoseći stav da izjašnjavanja građana u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti ni ovaj put.
- Protiv smo manipulisanja referendumom za koji unaprijed znamo da neće biti proveden - ustvrdio je Bosić iznoseći stav da se to pitanje "pokušava da iskoristi kao sredstvo za trgovinu“.

Uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS, koja je sazvana na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika o usvajanju odluke o refrendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Bosić je rekao da Dodik treba da objasni na koji način će provesti volju građana izraženu na referendumu.

- Mi nesumnjamo u ishod referenduma. Ali od predlagača tražimo da odgovori na koji način misli provesti tu mjeru s obzirom da su njegovi i poslanici iz vladajuće kaolicije svojevremeno glasali za nemetnute zakone od OHR-a kojima je formiran Sud i Tužilaštvo BiH i na taj način ih uveli u prvosudini sistem BiH - dodao je lider SDS-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kazao je da SDS nije protiv referenduma kao sredstva za izražavanje demokratske volje naroda i da su "protiv takvog Suda i Tužilaštva BiH koji je pokazao da u suđenjima za ratne zločine ima duple aršine prema počiniocima zločina i žrtvama iz različitih naroda“.

Tvrdi da pravosuđe BiH toleriše kriminal "koji ima međudržavnu i međuetničku pozadinu, a za koji su oni zaduženi za procesuiranje“.

- Katastrofalna je situacija na nivou pravosuđa BiH, ali je katastrofalna situacija i u pravosuđu na nivou entiteta i potreban je kompletna reforma pravosuđa da bi se pokušalo doći do pravne države u BiH - dodao je Bosić.

Dodik treba da objasni kakav je, kako kaže, i stav garanata Dejtonskog sporazuma o pitanju tog referenduma, a pogotovo kada su u pitanju Srbija i Rusija.

- Da li raspisivanje i provođenje referenduma znači napuštanje Dejtonskog sporazuma od strane RS i na koji način će se to odraziti na njenu budućnost. Znamo da Dodik u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno ruku da izglasa ovaj njegov zahtjev, a poslanici SDS će glasati zavisno od odgovora koje dobiju na pitanja koja će postaviti na sjednici parlamenta RS-a predlagaču rasprave o ovoj temi - zaključio je Bosić.

On podsjeća da je SDS 2011. godine podržao inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika za raspisivanje referenduma, ali je on od toga odustao te da ni sada ne postoje garancije da se to ponovo neće desiti.

- Protiv smo manipulisanja referendumom za koji unaprijed zanao da neće biti proveden - ustvrdio je Bosić iznoseći stav da se to pitanje "pokušava da iskoristi kao sredstvo za trgovinu“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: