BiH
1

Bosić: Dodik je zloupotrebom položaja osigurao sebi i drugima milione na štetu RS

FENA
Mladen Bosić (Foto: Anadolija)
Mladen Bosić (Foto: Anadolija)
Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je danas, nakon posljednjeg ročišta po tužbi koju je predsjednik RS-a Milorad Dodik podnio protiv njega za klevetu, da je „jasno da je Dodik trgovinom interesa i zloupotrebom položaja primanjem i davanjem mita sebi i drugim ljudima osigurao milionske iznose na račun RS“.

"Bez ikakve dileme sam ubijeđen da će na osnovu dokaza koji su ovde podneseni biti otvoreno niz procesa i dok se ne pokrenu procesi protiv vrha politike koji su sponzori i pokrovitelji korupcije u RS-u mislim da RS ne može krenuti naprijed", ustvrdio je Bosić.

Vjeruje da će se pojedini procesi vezani za RS otvoriti i u Srbiji i to „za dešavanja oko vile koja je kupljenja na Dedinju, kao i o slučajevima iznošenja i pranja novca iz RS-a gdje se također radi o milionskim vrijednostima“.

Bosić je novinarima rekao da je na ročištu vještak iznio svoj nalaz o psihičkoj boli koju je pretrpio Dodik nakon Bosićevih izjava da je umješan u kriminal.

"Moram da izrazim veliku zabrinutost zbog nalaza stučnjaka psihijatrijske struke u kojem tvrdi da Milorad Dodik ima ozbiljnih psihijatrijskih problema koji ne bi bili nikakav problem da se ne radi o čovjeku koji vrši najvišu funkciju u RS", ustvrdio je.

On je rekao da je nalaz o psihičkom stanju Dodika "nešto što bi moralo sve nas da zabrine".

"Ti problemi su takve prirode da ako bi htio dozvolu za nošenje oružja ne bi mogao da je dobije. Ako bi tražio invalidsku penziju dobio bi je, tvrdi Bosić.

-To nas ponovo vraća na priču koju smo mi pokrenuli prije par godina da, ukoliko obični radnici moraju da prođu ljekarski pregled za obične poslove, onda bi najviši političari morali prije stupanja na odgovorne funkcije da prođu ljekarski pregled da li su fizički i psihički sposobni da obavljaju funkcije u ineresu građana, naveo je lider SDS-a.

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održano poslednje ročište u procesu koji vodi Milorad Dodik protiv Mladena Bosića zbog dijela izjave u kojoj Bosić kaže da je „Dodik ukrao milionska sredstva".

Reagirajući na Dodikovu izjavu, predsjednik SDS-a Mladen Bosić je ranije rekao "kako Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju Republike Srpske, vraćanju nadležnosti s nivoa BiH, reviziji privatizacije, obračunu s kriminalom i koji je ukrao milionske iznose, može za nekoga reći da je lažov".

Milorad Dodik se tokom ovog procesa nije ni jednom pojavio, a u tužbi za klevetu traži 10.000 KM naknade za duševnu bol.