BiH
0

Bosanski Šamac: Javni poziv za podsticaje zapošljavanju

SRNA
Šamac (Foto: SRNA)
Šamac (Foto: SRNA)
Opština Bosanski Šamac objavila je danas javni poziv za dodjeljivanje podsticaja zapošljavanju radnika, za šta je Odlukom o usvajanju budžeta predviđeno 90 hiljada KM, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu ove opštine Milan Simić.

"Naš plan je da se u dogledno vrijeme zaposli od 200 do 300 radnika", rekao je Simić i dodao da se trenutno dogovaraju sa nekoliko firmi koje su u ovoj opštini ostvarile znatne investicije.

Simić kaže da će u italijanskoj firmom za proizvodnju obuće nakon obuke biti zaposleno 50 radnika, na osnovu triparitetnog ugovora.

Pravo na podsticaje za zapoljavanje novih radnika mogu ostvariti pravna lica i preduzetnici sa područja opštine Bosanski Šamac, koji donesu uvjerenje da su izmirili poreske obaveze. Lica koja se zapošljavaju na ovaj način moraju biti najmanje 30 dana prijavljena na Birou rada u Bosanskom Šamcu.

Prema Pravilniku o raspodjeli ovih podsticaja preduzetnik može zaposliti najmanje dva, a najviše osam nezaposlenih lica, s tim da načelnik opštine može donijeti odluku da se stimuliše zapošljavanje i više od osam lica ako procijeni da je to od interesa za opštinu. 

Podsticaj po jednom nezaposlenom radniku iznosi 1.000 KM, dok za zapošljavanje djeteta poginulog borca Vojske Republike Srpske iznose 1.200 KM, a za obuku radnika 500 KM po radniku na godišnjem nivou.

Polovina odobrenih sredstava isplaćuje se po potpisivanju ugovora o korištenju, a druga polovina nakon šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora.
Prema Simićevim riječima, na području Bosanskog Šamca trenutno je zaposleno oko 2.500 radnika, a na Birou za zapošljavanje vodi se 2.150 nezaposlenih lica.