vijesti
0

Bosanski Šamac: Pripravnici se odrekli dijela plate radi volontera

SRNA
U preduzeću "Slobodna zona" u Bosanskom Šamcu danas je potpisan ugovor o radu sa pet pripravnika koji su se odrekli dijela svojih primanja da bi još pet volontera bilo zaposlenu u drugim firmama.

Oni su se odrekli dijela svoje plate kako bi još pet mladih odradilo volonterski staž, tokom kojeg bi imali platu od 300 do 350 maraka.

Pripravnici sa visokom školom odrekli su se 200 maraka, a sa višom 150 maraka od svoje plate, a njihov primjer slijedili su načelnik opštine Savo Minić, predsjednik Skupštine Predrag Marinković, kompletan Nadzorni i direktor firme "Slobodna zona".

U ovom preduzeću su nakon potpisivanja ugovora počeli da rade dvoje diplomiranih ekonomista, po jedan pravnik i ekonomista, te inženjer informatike.

Pripravnici sa visokom spremom koji su danas potpisali ugovor primaće platu od 600 maraka i topli obrok 185 maraka, a oni sa višom spremom 500 maraka i 185 KM za topli obrok.

Direktor "Slobodne zone" Živan Kojić rekao je da su na konkurs Vlade Republike Srpske aplicirali za finansiranje osam pripravnika, a odobreno im je pet. 

    	Kojić je istakao da je u "Slobodnoj zoni" u poslednje tri godine pripravnički staž odradilo 11 lica.
Pripravnici su se zahvalili na pruženoj šansi za prvi posao, a pripravnik Ivana Simendić kaže da je, osim što je primljena, sretna i što su pripravnici međusobno bili solidarni i odrekli se dijela plate kako bi pružili šansu svojim kolegama da odrade volonterski staž.