BiH
0

Bosanska Gradiška: Otvoren dnevni boravak za djecu sa posebnim potrebama

SRNA
U Bosanskoj Gradišci je danas zvanično otvoren dnevni boravak za djecu sa posebnim potrebama, a riječ je o zakupljenim i adaptiranim prostorijama u kojima će svakodnevno boraviti tridesetoro djece.

"Opština i druge organizacije će pomoći rad ovog boravka. Raduje me da će djeca sa posebnim potrebama konačno biti na okupu, što je veoma značajno za njihovu socijalizaciju", rekao je načelnik opštine Bosanska Gradiška Zoran Latinović, koji je danas zvanično otvorio ovaj objekat.

On je napomenuo da je to prelazno rješenje, odnosno da je u planu izgradnja namjenskog doma za tu kategoriju stanovništva.

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Bosanskoj Gradišci Dragoslav Šinik najavio je nove sadržaje u okviru postojećeg objekta.

"Ovdje će svakodnevno boraviti jedanaestoro djece stopostotnih invalida, šestoro starijih od 18 godina sa kombinovanim smetnjama i njih trinaestoro predškolskog uzrasta, sa kojima je predviđen individualni rad", pojasnio je Šinik.

U novom boravku biće angažovan defektolog, socijalni radnik i drugo stručno osoblje.

"Od proljeća ćemo otvoriti i kreativne radionice za punoljetne osobe ometene u razvoju, kako bismo ih obučili za rad i privređivanje", rekao je Šinik.

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Bosanskoj Gradišci organizovat će sredinom decembra i donatorsku večeru, kako bi bila prikupljena sredstva za nabavku neophodne opreme za nesmetano funkcionisanje novootvorenog dnevnog boravka.