{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U martu se otvara Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju

24.1.2014. u 14:21
66
2
U martu se otvara Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju
66
U martu se otvara Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju
Sredinom marta ove godine u Kantonu Sarajevo počinje sa radom prvi Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju i Servis podrške za porodice djece sa poteškoćama u razvoju.
Tako je danas najavljeno na sastanku premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića i ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muamera Bandića te predstavnica ministarstava zdravstva i obrazovanja, nauke i mladih sa predstavnicom USAID-a Elvirom Challenger i predsjednicom Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" Ines Kavalec.

S obzirom da je Općina Novi Grad osigurala prostor od oko 120 m² za smještaj ovog dnevnog centra i servisa, ovom prilikom, definisani su završni detalji i koraci koje je neophodno da poduzmu svi akteri kako bi se krenulo sa implementacijom ovog pilot-projekta. Njegov implementator je Udruženje porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu".

"Obaveza našeg društva je da pruži zaštitu djeci sa poteškoćama u razvoju, prema tome, ovo nije pitanje volje, već naš zadatak i obaveza i mi ćemo pružiti maksimalnu podršku realizaciji ovog projekta", istakao je premijer Zeljković, te zahvalio USAID-u i Općini Novi Grad na njihovoj podršci ovom projektu.

Prema riječima Ines Kavalec, poseban problem za 1.004 djece u KS koja imaju visok stepen poteškoća u razvoju je obrazovanje, jer oni nisu mogli biti uključeni u inkluzivnu nastavu koja se provodi u Kantonu Sarajevo.
„Osnivanjem ovog centra i službe mi više ne bi bili sami u našoj svakodnevnoj borbi, niti teret društvu. U njemu bismo mogli smjestiti našu djecu u početku na četiri sata uz adekvatan defektološki tretman, a bio bi formiran i mobilni tim koji bi bio stalno na dispoziciji za pružanje svake vrste pomoći našoj djeci, ali i našim porodicama“, naglasila je Kavalec i dodala da bi kroz njegov rad obavezno trebao biti zastupljen i obrazovni tretman.

Ministar Bandić je objasnio da je neophodno prvo provesti pilot-projekt, čijom će evaluacijom monitoring tim utvrditi konkretne podatke na osnovu kojih bi centar sa servisom mogao biti ugrađen u naše zakonske okvire i time institucionalizovan i uvršten u naš sistem.

"Predlažem odmah da u Službi zapošljavanja KS aplicirate na Program sufinansiranja zapošljavanja „800 +“ kako biste osigurali potrebni kadar, kako bi vam naša Služba osigurala plaćanje uposlenika za prvih šest mjeseci", preporučio je konkretni korak ministar Bandić predsjednici Kavalec.

Predstavnica USAID-a Elvira Challenger je kazala kako je u toku izrada završne projektne dokumentacije te da će ova organizacija sigurno finansijski podržati realizaciju ovog projekta.

Dogovoreno je da se za narednu sedmicu pripremi tekst protokola o saradnji koji će potpisati svi predstavnici institucija koji su učestvovali na današnjem sastanku, te nekoliko firmi koje su obećale podršku ovom projektu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: