{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvara se prvi servisni centar u BiH za osobe sa poteškoćama u razvoju

21.2.2014. u 17:10
58
5
Otvara se prvi servisni centar u BiH za osobe sa poteškoćama u razvoju
58
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je potpisan memorandum o razumijevanju između Općine Novi Grad Sarajevo, USAID-a i Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu", a koji se odnosi na pružanje podrške uspostavi prvog servisnog centra u BiH za roditelje i članove porodica koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju.


Memorandum su potpisali načelnik Općine mr. Semir Efendić, direktor misije USAID-a David Bardth i predsjednica Udruženja Ines Kavalec.

Općina Novi Grad Sarajevo i USAID pomoći će uspostavljanje prvog servisnog centra, koji će biti smješten u novogradskom naselju Alipašino Polje. Općina će ustupiti i adaptirati prostor od oko 120 m² za smještaj ovog centra, u ulici Trg međunarodnog prijateljstva broj 8. Riječ je o pilot-projektu koji će implementirati Udruženje "Dajte nam šansu".

Stavljanjem u funkciju ovog centra, roditeljima i članovima porodica sa poteškoćama u razvoju bit će omogućeno pruženje psihološke, pravne i drugih vrsta pomoći, kao i mogućnost kraćeg boravka djece i omladine sa poteškoćama u razvoju.

"Prepoznali smo potrebu formiranja dnevnog centra u Sarajevu, koji će prije svega biti servis roditeljima koji će imati mogućnost ostaviti svoju djecu određeni period i završiti dnevne obaveze potrebne za normalan život. Sretan sam što smo uspjeli pronaći adekvatan prostor kojeg ćemo rekonstruisati i prilagoditi potrebama centra. Nažalost, u BiH i Sarajevu ne postoji servisni centar za ovu populaciju. Nadam se da ovo neće biti jedini i da će ovakvih centara biti i u drugim općinam"", kazao je Efendić.Barth je izjavio da djeca sa poteškoćama nisu vidljiva u društvu i njihov glas se ne čuje.

"Glasove djece sa poteškoćama zovemo 'tihi glasovi'. Hvala načelniku Općine Novi Grad koji će ovim činom omogućiti da se 'tihi glasovi' čuju. Smatramo da postoji oko 30.000 djece sa poteškoćama u razvoju. Samo u KS ima 1.000 takve djece koja ne idu u školu jer ne postoji smještaj za njih, a drugi razlog su i predrasude i roditelji ih jednostavno ne uključuju u sistem", istakao je Barth.

Ines Kavalec pojasnila je da, ako se govori o kompletnoj porodici, otac radi da bi prehranio ukućane, a majka je ta koja mora stalno biti uz dijete sa poteškoćama u razvoju i nema vremena da završi ostale obaveze.

"Kako se majka može posvetiti društvenom životu uopće? Ako nema bližu porodicu da pritekne u pomoć kada treba hitno otići ljekaru, ni to neće moći izvršiti. Centar će omogućiti da se nekoliko sati brine o djetetu dok majka završi druge obaveze", precizirala je Kavalec. Dodala je da će moći primiti oko 600 djece mjesečno i da će biti dostupan svim građanima Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: