Negativan DNK rezultat
11

Bosanka u žiži italijanske javnosti zbog sumnje da je ona djevojčica koja je nestala 2004.

L. H.
(Foto: Italy 24 Press)
(Foto: Italy 24 Press)
Već nekoliko dana u žiži talijanske javnosti je Denisa B., djevojka iz Bosne i Hercegovine, za koju se posumnjalo da je djevojčica iz Italije koja je nestala 2004. godine.

Usporedba DNK 20-godišnje Bosanke koja živi u Rimu s DNK Denise Pipitone, djevojčice koja je nestala 2004. godine u dobi od četiri godine u Mazara del Vallo, dala je negativan rezultat. Mlada Bosanka, dakle, nije Talijanka koji je nestala prije 19 godina. Genetske testove dogovorili su tužitelj Marsale Fernando Asaro i tužitelj Roberto Piscitello, piše Sky tg24.

Inspektori su u utorak 28. februara uzeli DNK od djevojke bosanskog porijekla Denise Beganović koja trenutno živi u istočnom predgrađu Rima. Roditelji nestale djevojčice na Facebooku su poručili da ne znaju ništa.

"Informirani smo kroz razne poruke koje su stizale do nas. Ništa nismo znali. Čekamo bilo kakve konkretne vijesti, spremni na sve. Ne možemo si dopustiti bolne iluzije", napisali su to Piera Maggio i Pietro Pulizzi na svojim društvenim mrežama.

"Ja sam iz Bosne i Hercegovine. Znam ko su mi otac i majka. I sad odjednom su mi došli s pričom da sam ja neka druga djevojka, ali na kraju, to je samo priča”, kaže Denisa B.

Djevojka kaže da je pristala da joj uzmu uzorak DNK, iako je jedina sličnost sa nestalom djevojčicom zapravo samo ime. Djevojka je dodala da je ona iz Tuzle te da se 10. marta vraća u BiH. Navodno, ona jeste kao mala boravila u Italiji neko vrijeme, ali su je roditelji 2005. godine vratili u Tuzlu, gdje je provela veći dio svog života.

Kako prenose italijanski mediji, istraga je ponovo otvorena baš nakon dojave stanovnika iz okoline Rima da u romskom naselju živi djevojka koja bi mogla biti nestala djevojčica, posebno jer nosi isto ime. Još jedna podudarnost jeste što u Denisinim dokumentima stoji isti datum rođenja kao što je imala i nestala djevojčica, ali je Denisa dvije godine mlađa.