25. godišnjica
4

Borrellova poruka građanima BiH: Dejtonski mir je još uvijek krhak

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije, izjavio je da je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma još uvijek krhak mir u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj mir je još uvijek krhak. Brojni su politički izazovi koji morate prevazići. Vaš saborac ostaje EU", kazao je Josep Borrell tokom svog obraćanja u sklopu događaja "Od Daytona ka Briselu" održanog u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

Borrell je na početku svog obraćanja naveo da je prošlo 25 godina od ključne prekretnice i da su rane i danas jasno vidljive.

"Dok se prisjećamo tragedije iz prošlosti, nikada nećemo dozvoliti da se one ponove", kazao je Borrell, dodavši da BiH može računati na pomoć svoje sestre blizanke EU.

Napominje kako je budućnost BiH u EU i kako je to zajednički cilj i zajedničko opredjeljenje.

"Da bi se taj cilj postigao, političko rukovodstvo mora preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi omogućilo reforme koje su za njih potrebne", istakao je Borrell.

Poručio je kako je BiH uvijek imala važnu ulogu u historiji Evrope.

"Vijekovima je bilo mjesto susreta i stjecište Istoka i Zapada... Ovaj pluralitet kultura je ogromno bogatstvo. Ista ova snaga se može pretvoriti u moćno oružje u rukama onih koji žele podjele", kazao je.

Dodaje kako nas je historija naučila da razlike mogu postati vidljive i izražene, kao što je bilo prije 30 godina.

"Dešavalo se to više puta u historiji. EU i BiH su sestre blizanke... Sama Unija ne poništava različitosti, niti različitosti sprečavaju jedinstvo", istakao je on.

Napominje kako je članstvo u EU temeljni prioritet BiH budući da više od 80 posto izražava podršku ovom cilju.

"Ovo je pitanje oko kojeg su saglasni i politički subjekti", rekao je Borrell, dodavši da je u proteklim godinama ostvaren napredak i da je preostalo još mnogo posla.

"Tokom 25 godina EU je bila uz BiH, ne samo kroz finansijsku pomoć, tehničko savjetovanje, nego i kroz prisustvo tokom sukoba. To prisustvo je još tu", naveo je.

Upozorio je kako su u BiH, kao i drugdje u regionu, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija, kontiniurana negativna retorika...

"Iskoristimo ovu godišnjicu da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu. To je putovanje koje ovo društvo želi. Za to je potrebna institucionalna reforma zakonodavnog okvira", kazao je Borrell.

Napomenuo je da postoji 14 ključnih prioriteta koje je Vijeće EU zacrtalo prije godinu dana.

"Samo uz odlučnost da se ova zadaća ispuni ova zemlja može napredovati na evropskom putu... Političari moraju pokazati vlasništvo nad promjenama", kazao je Borrell.

Poentirao je kako će reforme morati značiti i promjenu ustava.