BiH
48

Borovac: Žene koje su preživjele silovanja i zlostavljanja moraju osjetiti da nisu same

Anadolija
Žene koje su nakon preživjelog silovanja i zlostavljanja smogle snage da svjedoče i time daju najkonkretniji doprinos pravdi i pomirenju u našoj zemlji, moraju osjetiti da nisu same, istakla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac tokom današnjeg susreta sa predstavnicima Udruženja "Žena - žrtva rata".

Borovac je održala radni sastanak sa predstavnicama Udruženja "Žena - žrtva rata", na kojem su razmotreni ključni problemi sa kojima se ovo udruženje susreće u svom radu kao i modelima jačanja saradnje između Ministarstva i udruženja koja okupljaju civilne žrtve rata.

Ministrica Borovac je istaknula kako se sa posebnim pijetetom odnosi spram problematike civilnih žrtava rata, a naročito žrtava najgnusnijeg oblika ratnog zločina - silovanja i seksualnog zlostavljanja. U tom kontekstu, naglasila je kako posebnu ulogu imaju udruženja, poput Udruženja "Žena - žrtva rata", koje je u prethodnim godinama aktivnim radom u mnogome doprinijelo suđenjima za ratne zločine na osnovu iskaza svjedokinja silovanih i zlostavljanih žena.

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić, navela je kako Udruženje uprkos značaju i postignutim rezultatima funkcionira na rubu egzistencije. Istovremeno, dodala je Hasečić, poseban problem predstavlja činjenica da se trenutno u Bosni i Hercegovini provode brojni višemilionski međunarodni projekti, a koji tretiraju problematiku civilnih žrtava rata, ali da žrtve u konačnici uopće nisu među krajnjim korisnicima tih sredstava, odnosno pomoći.