{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarske sigurne kuće zatvorene zbog nedostatka novca

F
FENA
15.2.2016. u 15:14
5
0
Mostarske sigurne kuće zatvorene zbog nedostatka novca
5
Mostarske sigurne kuće zatvorene zbog nedostatka novca
Foto: Fena
Problem nasilja nad ženama je problem cjelokupnog društva i u njegovo rješavanje moraju se uključiti svi segmenti društva, istaknuto je na okruglom stolu "Šuti i trpi: Tihi suučesnici u nasilju nad ženama" održanom u ponedjeljak u Mostaru u okviru globalne svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama "Jedna milijarda ustaje".
Po riječima koordinatora tima za zaštitu od nasilja u obitelji Centra za socijalni rad Grada Mostara Tomislava Pupića, problemu nasilja nad ženama, kao i općenito problemu nasilja u obitelji, mora se pristupiti multidisciplinarno.

U rješavanje problema potrebno je uključiti medije, škole, nevladine organizacije i institucije, kazao je Pupić, naglasivši kako se u BiH, na žalost, zapinje već na prvom koraku pa su tako dvije sigurne kuće koje su djelovale u Mostaru zatvorene zbog nedostatka novca.

"Po zakonu bi funkcioniranje sigurnih kuća federalna vlast trebala financirati sa 70 posto, a kantonalna s 30 posto. Međutim, ni jedna razina vlasti ne finansira mostarske sigurne kuće pa su one zatvorene i sada slučajeve koje imamo moramo rješavati preko Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona", kazao je Pupić u izjavi za novinare.

Govoreći o broju slučajeva nasilja nad ženama, Pupić je kazao kako su u 2015. Centru za socijalni rad Grada Mostara prijavljena 124 slučaja, što je povećanje u odnosu na godinu ranije.

"Ipak, ne možemo sa sigurnošću reći radi li se o porastu nasilja nad ženama, jer nitko ne zna koliki je stvarni broj takvih slučajeva. Prema nekim procjenama, stvarni broj slučajeva nasilja je sedam puta veći od broj prijavljenih slučaja - kazao", je Pupić.

Predsjednica nevladine organizacije "Žena BiH" Azra Hasanbegović naglasila je kako država, pored donošenja odgovarajućih zakona, mora omogućiti i provođenje tih zakona, što je u slučaju mostarskih sigurnih kuća izostalo.

"Svi ti silni akti, zakoni, akcijski planovi nemaju nikakav učinka ako se ugroženim ženama ne pruži prava pomoć. Naša sigurna kuća radila je dok je bilo novca od donatora, a kad je nestalo tog novca bili smo primorani zatvoriti je", kazala je Hasanbegović.

Dodala je kako su nakon nedavno usvojenih izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u opasnosti i druge sigurne kuće u Federaciji BiH, jer je tim izmjenama predviđeno da sigurne kuće imaju status ustanova, što će dodatno otežati njihovo finansiranje.

Nacionalna menadžerica programa jačanja obitelji Berima Haćam kazala je kako za žene žrtve nasilja nije toliki problem govoriti o tome, već je problem kada se treba izaći iz takve situacije.

"Jedan od načina kako možemo pomoći tim ženama je da ih osnažimo da prepoznaju svoju situaciju, a onda im omogućiti nekakav izlaz iz te situacije te im pružiti profesionalnu i svaku drugu pomoć da se odluče na taj korak", istaknula je Haćam.

Današnji okrugli stol održan je u organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara i Podružnice psihologa Hercegovina.

U kampanju "Jedna milijarda ustaje", čiji je cilj skrenuti pozornost na problem nasilja nad ženama, uključeno je više od 200 država svijeta, a u BiH preko 150 organizacija i institucija u 37 gradova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: