BiH
45

Borovac: Posljednji događaji u RS-u unijeli su uznemirenost u ovom entitetu

Piše: I. P.
Semiha Borovac (Foto: FENA)
Semiha Borovac (Foto: FENA)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac ocijenila je kako su posljednja dešavanja u Republici Srpskoj unijela strah kod povratnika.

"Posljednji događaji u RS-u unijeli su uznemirenost u ovom entitetu, a naročito zbog činjenice da su uhapšeni samo Bošnjaci. Ministarstvo za ljudska prava i izjeglice, zajedno sa Ministarstvom sigurnosti BiH, prikupit će sve informacije kako je to danas tražilo Vijeće ministara", rekla je Borovac za Klix.ba.

Ona je dodala da u u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice smatraju kako je veoma važno da svi u Bosni i Hercegovini rade na osiguranju prava na ličnu sigurnost kao jednog od najvažnijih ljudskih prava.

"Međutim, smatramo da je potrebno da se bilo koja aktivnost vlasti mora voditi srazmjerno cilju i standardima kojima se ne krše ljudska prava. Ministarstvo ima obavezu da zaštiti bilo koju povratničku porodicu ili pojedinca od situacije u kojima se narušava njihovo pravo na sigurnost i siguran povratak", objasnila je Borovac.

Ona je zaključila kako svi moraju biti svjesni da je riječ o najranjivijoj populaciji koja ionako teško živi i teško se oporavlja od posljedica rata.

Borovac je za sutra najavila odlazak u Srebrenicu gdje će se sastati sa načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem sa kojim će se upoznati sa detaljima skorašnjih dešavanja.