{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac: I 20 godina poslije rata imamo 121 kolektivni centar

F
FENA
6.5.2015. u 16:27
62
20
Borovac: I 20 godina poslije rata imamo 121 kolektivni centar
62
Borovac: I 20 godina poslije rata imamo 121 kolektivni centar
Semiha Borovac (Foto: FENA)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je u intervjuu za Fenu kazala da još oko polovine izbjeglih i raseljenih osoba, a to je otprilike milion što interno raseljenih, što izbjeglih osoba koje su napustile BiH, treba još da riješi stambeno pitanje.
"Ono što se sada radi jesu veliki projekti kroz Regionalni stambeni program, zatvaranje kolektivnih centara i redovna obnova putem Fonda za povratak koja je već u toku. Naš prioritet jeste početak aktivnosti na zatvaranju kolektivnih centara, početak izgradnje i, praktično u ove četiri godine, završetak velikog Regionalnog stambenog programa", navela je ministrica Borovac.

Kada je riječ o Regionalnom stambenom programu, podsjetila je da je BiH dobila mogućnost da putem ovog programa riješi pitanje stambenog zbrinjavanja 5.400 porodica, odnosno 14 hiljada osoba.

Kazala je da je prilično sveden okvir korisnika, ističući da je to bio jedan veliki i zahtjevan posao koji još traje.

"Problem je što se na poziv za ovaj projekt javilo 25 hiljada osoba", kazala je Borovac, dodajući da je bio iznenađujuće veliki interes za povratak.

Potcrtala je da provjera krajnjih korisnika "ne zavisi samo od nas nego i od susjednih država, prije svega Hrvatske, Srbije i Crne Gore koje su u okviru ovog programa“.

Borovac ističe da se problem javio i kod velikih administrativnih procedura koje zahtijeva Razvojna banka Vijeća Evrope koja je dobila ulogu implementatora donatorskih sredstava.

"Prema tim donatorskim procedurama, morali su da se zaključe mnogi sporazumi, mnoge procedure i možemo da kažemo da je to privedeno kraju. U četiri potprojekta, koja su sastavni dio našeg državnog projekta za povratak, praktično smo donijeli odluke da se počne s izgradnjom 1.870 stambenih jedinica za potrebe povratnika i lokalne integracije u BiH. Ukupna vrijednost ovoga je oko 40 miliona eura. To je odobreno kroz ove komplikovane finansijske procedure", navela je ministrica Borovac.

Izgradnja ovih 1.870 stambenih jedinica počet će, prema nekim zvaničnim stavovima i procjenama iz Ministarstva za ljudska prava, u jesen ove godine.

Ministrica Borovac napominje da će se krenuti s popravkom i rekonstrukcijom 1.380 stambenih jedinica i izgradnjom oko 438 stanova.

Navodi da su različiti načini korištenja ovih sredstava.

"Od ovih 1.870 stambenih jedinica, raspored je: pomoć u građevinskom materijalu za popravke kuća kako su se neki korisnici opredijelili kao mogućnost korištenja ovih sredstava; rekonstrukcija kuća 1.380 korisnika i izgradnja stanova za 438 korisnika. Znači, sredstva su obezbijeđena, sada je paralelno faza odabira korisnika i faza projektovanja. Odmah nakon faze projektovanja bit će od entiteta izvršen odabir izvođača radova", najavila je ministrica Borovac.

Što se tiče kolektivnih centara, ona ističe da, nažalost, "i 20 godina poslije rata imamo 121 kolektivni centar“.

"Sam naziv kolektivni centar govori da se ne radi o dobrim uslovima stanovanja, jer objekti u kojima su smještene izbjeglice i raseljene osobe praktično su u jako lošem stanju. To je teška problematika s kojom se BiH suočava. Način na koji će se riješiti ovaj problem jeste, prije svega, kreditno zaduženje od Razvojne banke Vijeća Evrope oko 120 miliona KM. Ukupan projekt koji zaokružuje novu izgradnju i stambeni oporavak je 208 miliona KM, koliko je potrebno da bi se zatvorili ovi kolektivni centri", navela je ministrica Borovac.

Po njenim riječima, kreditom je obezbijeđeno 120 miliona KM, a ostatak će nadomiriti domaće vlasti entiteta, kantona i lokalnih zajednica gdje se bude vršila integracija ovih izbjeglica i raseljenih osoba u lokalne zajednice.

"Ovo je sada u prvoj fazi. Naši timovi su već obavili snimanje na terenu 15 općina gdje će početi s izgradnjom 21 objekta", kazala je Borovac te dodala da je najavljeno da će Doboj biti jedan od prvih centara koji će biti raspušten.

Ističe da se u kolektivnim centrima još nalazi oko 7.247 osoba. To su uglavnom porodice koje su ugrožene, ne samo stambeno nego i socijalno, ekonomski i žive u dosta teškim uslovima. Za njihov smještaj potrebno je izgraditi 2.600 stambenih jedinica.

BiH trenutno predsjedava Dekadom Roma, pa je ministrica Borovac govorila i o aktivnostima u toj oblasti.

"S obzirom na to da je BiH postala član Dekade Roma od 2008. godine, obavezala se da će popraviti status Roma u BiH", podsjeća Borovac.

Akcioni plan za Rome obuhvata segment stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite i BiH intenzivno radi na ta tri pitanja.

Podsjetila je da se za potrebe Roma iz budžeta institucija BiH godišnje izdvaja tri miliona KM, od toga dva miliona za stambenu izgradnju i milion za zapošljavanje.

"Kad je u pitanju stambena izgradnja možemo se pohvaliti činjenicom da je izgrađeno oko 600 stambenih jedinica za Rome u BiH, u većem broju općina. Sredstva koja daje BiH udružuje se s donatorima tako da je otprilike do sada u stambenu izgradnju za potrebe Roma utrošeno oko 16,5 miliona KM", navodi Borovac.

Dodaje da je oko 400 romskih porodica obuhvaćeno različitim projektima poboljšanja infrastrukture, izgradnje puteva, komunalne infrastrukture...

Potcrtala je da je pomoć Romima Bosna i Hercegovina vidjela i putem IPA projekata, "tako da smo 2012. godine dobili IPA projekt od pet miliona eura za stambenu izgradnju". Taj projekt je krenuo i u prvoj fazi obuhvata izgradnju 150 stambenih jedinica za potrebe Roma.

"Sve što se čini, radilo se prije svega na poboljšanju njihovog životnog standarda, poboljšanju uslova života i promjenu njihovih navika življenja", kazala je Borovac.

Kada je u pitanju zapošljavanje, navela je da te aktivnosti vode s entitetskim zavodima za zapošljavanje na način da im prebacuju sredstva koja izdvajaju u budžetu. Taj program se odvija kroz dvije aktivnosti, to je samozapošljavanje, gdje Romi nude programe za samozapošljavanje, te programe koji praktično imaju mogućnost da poslodavac primi sredstva za zaposlenje Roma. Kroz ove programe zapošljavanja prošlo je oko 300 Roma.

"Ove aktivnosti su stalne. To je jedna od najugroženijih manjina u BiH i zahtijeva stalni angažman. Opredjeljenje našeg ministarstva jeste da nastavimo aktivnosti", kazala je ministrica Borovac.

Istaknula je da u oblasti ljudskih prava, značajan dio jeste njihov rad s nacionalnim manjinama, prava nacionalnih manjina.

"Država BiH je zaključila sporazume sa Svetom Stolicom i s Pravoslavnom crkvom. Međutim, još nije zaključen sporazum s Islamskom zajednicom. Nedavno smo u pregovorima s predstavnicima Islamske zajednice priveli kraju tekst tog sporazuma tako da očekujemo krajem maja da ćemo imati definiran tekst sporazuma", najavila je Borovac.

Aktivnosti Ministarstva usmjere su i na izradu novog zakona o ombudsmenu za ljudska prava u BiH, izmjene Zakona o zabrani diskriminacije, kao i na pripremu zakona o izbjeglim i raseljenim osobama i povratnicima, koji će tretirati pitanja održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: