BiH
0

Predstavljen projekt stambenog zbrinjavanja Roma u Mostaru

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Za predstavnike 12 zemalja jugoistočne i srednje Europe, sudionica projekta Dekada inkluzije Roma, u ponedjeljak je u Mostaru predstavljen projekt stambenog zbrinjavanja Roma u Mostaru i Bosni i Hercegovini (BiH).

Ova prezentacija dio je regionalne konferencije "Integralni pristup socijalnom uključivanju Roma kroz stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje" koja se održava u Sarajevu.

Po riječima pomoćnice ministra za ljudska prava BiH Salihe Đuderija, za početak konferencije izabran je posjet gradu na Neretvi gdje su do sada izgrađena 24 stana za romske obitelji, u što je uloženo oko 1,1 milion maraka.

Đuderija je dodala kako su se institucije uključene u projekt inkluzije Roma u BiH do sada, uglavnom, fokusirale na njihovo stambeno zbrinjavanje, a sljedeći korak je socijalna integracija romske populacije.

"Programu stambenog zbrinjavanja želimo dodati drugu dimenziju, odnosno njihovo socijalno uključivanje, obrazovanje, zapošljavanje, bolji pristup zdravstvenoj zaštiti... Program je vrlo zahtjevan, treba dugoročno raditi i panirati", istaknula je Đuderija.

Dodala je kako, prema procjenama u BiH danas živi oko 45 000 Roma, a za projekte vezane za poboljšanje njihovog socijalnog statusa Ministarstvo za ljudska prava BiH svake godine izdvaja oko tri miliona maraka.

"Kada su u pitanju rezultati zapošljavanja Roma, njima nismo zadovoljni. Kroz naše programe izdvajamo oko 700 000 maraka godišnje. Ono što nas brine su teški uvjeti na tržištu rada i o tome ćemo najviše pričati na konferenciji u Sarajevu i vidjeti kakva su iskustva zemalja u susjedstvu. Problem je što Romi uglavnom imaju nizak obrazovni status tako da je potrebno pokrenuti ogroman broj programa koji podrazumijevaju njihovu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, odnosno pronalaženje poslova koji bi bili dugoročni i održivi", kazala je Đuderija.

Sudionike konferencije ugostio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Mostar do sada uradio jako puno kada je u pitanju zbrinjavanje romske populacije.

"S druge strane, nezadovoljan sam što nismo riješili druge populacije, kao što je pitanje socijalno ugroženih stanovnika ili pitanje povratnika. BiH je, pod pritiskom Vijeća Europe i Evropske komisije, usvojila strategiju koja rješava pitanje romske populacije ali, na žalost, nemamo strategiju kako vratiti sve izbjeglice, kako obnoviti sve porušeno, a znate da je Mostar bio jedan od najrazrušenijih gradova u BiH", istaknuo je gradonačelnik Bešlić.