BiH
143

Boro Kontić: Svi mediji sada trebaju pokrenuti temu o potplaćivanju poslanika RS

Piše: I. P.
Medijska solidarnost je ujedinila novinarstvo u Bosni i Hercegovini, nakon pritiska na redakciju portala Klix.ba koji je kulminirao pretresom i izuzimanjem radne opreme.

Ta solidarnost je pozitivna pojava, a direktor Mediacentra i višegodišnji novinar Boro Kontić naglašava da se ona treba transformirati u nešto konkretno.

"Mislim da je novinarska solidarnost jako dobra i na neki me način iznenadila. Ta se solidarnost nekako uvijek zaustavi na entitetskim ili kantonalnim granicama. Vjerovatni razlog jeste to da se radi o čistom slučaju jednog političkog pritiska na jedan medij pa zapravo niko nije mogao da ne reaguje", rekao je Kontić za Klix.ba.

"S druge strane, nije dobro što je ta solidarnost uglavnom deklarativna sa općim gestama o slobodi medija. To su sve vrijedne stvari, ali ono što se desilo Klixu zahtijeva drugu vrstu solidarnosti - svi mediji trebaju da otvore temu koju je otvorio Klix", poručio je Kontić dodavši da mediji u BiH moraju odgovoriti na nekoliko vrlo važnih pitanja.

"Prava solidarnost će biti kada svi otvore tu temu, a ona glasi - da li je došlo do potplaćivanja poslanika koji su kasnije postali dio nove skupštinske većine čime je iznevjeren rezultat izbora u Republici Srpskoj. Da li je to učinjeno, ko je to uradio, ko je to platio i koliko i koliko je to zakonski tuživo - to su ta pitanja", zaključio je Kontić.