Dobre namjere prema BiH
21

Boris Tihi: Uvjeti MMF-a su dosta zahtjevni s obzirom na prilike u BiH

FENA
Boris Tihi
Boris Tihi
Boris Tihi, profesor na Univerzitetu Vitez, ne vjeruje da ikako može doći do potpune obustave tranši iz kreditnog aranžmana koji Međunarodni monetarni fond ima s Bosnom i Hercegovinom već samo do pooštravanja MMF-ovih uvjeta.

Pritom Tihi ne sumnja, kaže, u MMF-ove dobre namjere prema Bosni i Hercegovini, mada smatra da su uvjeti dosta zahtjevni za njene prilike.

Tihi je to izjavio Agenciji Fena povodom aktuelne situacije u Federaciji BiH u kojoj je MMF stavio do znanja da bi bez donošenja novog, sveobuhvatnog zakona o povoljnijem penzioniranju, mogla doći u pitanje daljnja tranša kreditnog aranžmana.

Hasan Muratović, bivši federalni premijer i također profesor na Univerzitetu Vitez, smatra, pak, da bismo preživjeli i da nam se desi obustava kreditnih davanja MMF-a te da je Bosna i Hercegovina imala možda i boljih rješenja za savlađivanje krize nego što je kreditno zaduženje.

Međunarodni monetarni fond je protiv dopuna federalnog zakona o povoljnijem penzioniranju, odnosno preporučuje usvajanje novog, sveobuhvatnog zakona.

U Parlamentu FBiH je nakon toga odlučeno da novi zakon treba donijeti do kraja marta.